La consellera de Salut, Alba Vergés, com ha fet abans el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, —que ha reconegut “algun error”—, ha donat aquest dijous explicacions per la polèmica decisió de congelar la reobertura de l’oci nocturn. La consellera ha reconegut que “potser no ho havíem explicat prou bé”, i s’ha apressat a aclarir, que la reobertura en cap cas volia dir reobrir els locals d’oci nocturn com abans de la pandèmia, sinó que era “una oportunitat de reconvertir-se” en dos àmbits: cultural o restauració. També ha reiterat que s’ha fet marxar enrere pel repunt de casos.

“El context no ho aconsella”

Vergés ha explicat que la decisió s’ha pres després de dos dies d’anàlisi de les dades de contagis, que van a l’alça, i també després d’estudiar el context europeu: “A París, Escòcia o Bèlgica la situació és també d’augment de contagis”. Per tant, els equips de salut i els membres de govern han acordat “congelar la decisió per trobar un context millor per engegar-la”.

També ha reconegut les ganes del sector i ha dit que “nosaltres som els primers que en tenim ganes”, però cal trobar el millor equilibri.

Reconvertir l’oci nocturn

La consellera ha explicat que es continuarà treballant per la reobertura. En tot cas, ha insistit que el treball tècnic que s’ha fet pretén donar l’oportunitat de reconvertir el sector en dos àmbits. El primer el cultural, perquè els locals es converteixin en sales de concert amb totes les mesures que preveu el pla sectorial del Procicat. El segon, la restauració, amb les mesures que té el sector.

La decisió de congelar la reobertura de l’oci nocturn ha caigut com una gerra d’aigua freda i ha encès els ànims del sector que, fins i tot, ha demanat la dimissió de la consellera de Salut, Alba Vergés. Des de la patronal ja fa temps que demanen ajudes o un pla de rescat.

En aquest sentit, la consellera ha apuntat a l’Estat espanyol perquè proposi alguna solució a “l’impacte claríssim” que ha patit l’oci nocturn. Per això, li ha demanat que “empatitzi amb les 40.000 famílies que no poden dur a terme la seva activitat”.

El Col·legi Oficial de Metges, satisfet

El Col·legi Oficial de Metges de Barcelona s’ha mostrat satisfet amb la marxa enrere del Govern, tot i lamentar els inconvenients que la decisió tindrà per al sector de l’oci. De fet, reclamen a l’executiu català que procuri emetre missatges clars i coherents per no confondre la població. El president del Col·legi, Jaume Padrós, reclama que qualsevol decisió que hi hagi “compti abans amb una avaluació per part de Salut Pública”. Creu que la situació viscuda ha creat desconcert, però que l’anunci de reobertura havia generat preocupació enter els metges, per l’increment dels contagis els últims dies.