La crisi del coronavirus ha desencadenat la creació d’una plataforma de malalts persistents per la covid-19. Es tracta de pacients que han passat el coronavirus, però continuen presentant símptomes que no marxen i que són lleus, per tant, no requereixen ingrés hospitalari. En una entrevista al programa ‘reset’, la Sílvia Soler, membre del Col·lectiu d’Afectats i Afectades per la covid-19, ha explicat el seu testimoni.

Al mes d’abril va començar a tenir febrícula, dolors, disfonia i més endavant una pneumònia. Tot i això, no li van fer la prova PCR fins a 85 dies després de presentar els primers símptomes. No rep cap tractament i els metges tampoc no saben “el perquè d’aquesta simptomatologia persistent”. Durant el confinament va decidir fer-se una segona prova serològica, però pagant-s’ho ella, ja que Salut creia que en donar negatiu, no tenia la covid-19.

L’agrupació troba aliances fora de Catalunya

A Catalunya hi ha 1.200 persones que formen part del col·lectiu, però han decidit anar més enllà i agrupar-se amb pacients d’altres comunitats autònomes que presenten el mateix diagnòstic. La plataforma s’anomena Long Covid Acts i concentra persones de Catalunya, Madrid, País Basc, València i Andalusia. La intenció és portar el seu cas fora d’Espanya i que entitats sanitàries com l’OMS els contactin. La Societat Espanyola de Metges i Família ha iniciat un projecte en col·laboració amb el col·lectiu per estudiar els casos.