Ja fa mesos que els especialistes i la comunitat mèdica alerten sobre les conseqüències del confinament per a la salut mental de les persones. I no només pel fet d’haver d’estar tancats a casa, sinó per l‘angoixa o la incertesa que pot produir la situació sanitària pel coronavirus. Això afecta especialment les persones que ja estan diagnosticades. Segons les dades que ha donat a conèixer la Federació de Salut Mental de Catalunya, la covid ha impactat de ple en els pacients que tenien algun trastorn mental previ.

Asseguren que la salut mental d’un 65 % dels afectats ha empitjorat. S’han detectat més consultes per por, ansietat i angoixa. A més, l’epidèmia ha agreujat la soledat i el tancament de molts pacients. Per això, des del tercer sector reclamen més recursos per a l’atenció primària i les entitats que hi treballen específicament.

Són dades que han donat a conèixer coincidint amb la celebració del Dia Mundial de la Salut Mental, previst per al 10 d’octubre. Durant l’acte per commemorar-lo també han explicat que segons les dades recollides per l’Agència de Salut Pública, mitjançant el Qüestionari de Salut en temps de confinament pel coronavirus, ha augmentat de forma considerable la població que refereix simptomatologia ansiosa, depressiva i/o amb malestar emocional. Per exemple, en el cas dels casos d’ansietat, han augmentat quatre vegades i la població d’entre 16 i 44 anys és la més afectada.

Quatre de cada 10 treballadors creuen que la seva salut ha empitjorat

Precisament aquest dijous s’ha fet públic un informe, elaborat per una consultoria en què es destaca que quatre de cada 10 treballadors consideren que la pandèmia ha fet empitjorar la seva salut mental. L’informe s’ha elaborat a partir d’una enquesta a més de 1.800 persones. D’aquestes, un 42 % afirmen que no han tingut cap suport per part de les empreses on treballen.