La residència Mil·lenari, situada al carrer Nou de la Rambla, a Ciutat Vella, serà la primera de Barcelona que rebrà la vacuna contra el coronavirus. Les primeres dosis es començaran a administrar aquest diumenge, 27 de desembre. Segons ha explicat la consellera de Salut, Alba Vergés, s’ha seleccionat un centre per a gent gran de cada regió sanitària per començar la campanya.

En concret, diumenge arribaran a Catalunya 1.595 dosis, que Vergés ha dit que es distribuiran per tot el país, amb “equitat territorial”. El primer punt on s’administraran serà la residència Feixa Llarga de l’Hospitalet de Llobregat, i al llarg del dia es posarà a la resta de centres seleccionats:

  • Residència Mil·lenari, Barcelona
  • Residència Feixa Llarga, l’Hospitalet de Llobregat
  • Residència Nostra Senyora de Ribera, la Pobla de Segur
  • Residència Balàfia, Lleida
  • Residència La Merè, Tarragona
  • Residència Creu de Palau, Girona
  • Residència Natzaret, Mora d’Ebre
  • Residència assistida Font dels Capellans, Manresa
  • Residència Sabadell Gent Gran, Sabadell

Per triar aquestes primeres residències, s’han prioritzat criteris com que actualment estiguin classificades com a verdes, és a dir, sense cap cas de coronavirus; que siguin de titularitat pública i que siguin grans per si calgués sectoritzar espais.

60.000 dosis cada dilluns

A partir de la setmana que ve, la consellera de Salut, Alba Vergés, ha explicat que cada dilluns arribaran a Catalunya 60.000 dosis, que s’administraren l’endemà, els dimarts. Vergés ha remarcat que “és una estratègia llarga que durarà setmanes, en què haurem de seguir fent aquest esforç fins que tinguem immunitat de grup”.

Salut preveu que al llarg del primer trimestre del 2021 es rebran 700.000 vacunes. Després de les residències, s’administraran a professionals sanitaris i, en tercer lloc, a la població més gran de 80 anys. Serà una fase que “durarà mesos”, segons les estimacions de Vergés.

Les sortides de les residències, d’un mínim de tres dies

La Generalitat també ha anunciat un canvi en els protocols de les residències de gent gran: les sortides hauran de ser d’un mínim de tres dies, de manera que no es permetrà sortir només per fer els àpats en família. Segons la consellera Vergés, d’aquesta manera es vol “fer possible que estiguin amb familiars en dates assenyalades, però també mantenir segures les residències”. Tot i això, Argimon ha matisat que la decisió final recaurà en les famílies, un cop informades dels protocols i del risc de sortides més breus.