Segons l’OMS, les persones amb discapacitat tenen més risc de contreure la covid-19 a causa, entre altres factors, de la necessitat de tocar coses per obtenir informació del seu entorn i de la dificultat de poder-se netejar bé les mans o per realitzar el distanciament social per la seva dependència elevada. Per això, l’organisme reclama que s’intensifiquin les mesures de protecció contra el coronavirus en aquest col·lectiu, unes mesures que, segons les entitats, centres i professionals, no estan arribant.

El Comitè Català de Representants de Persones amb Discapacitat (COCARMI), principal plataforma de defensa del col·lectiu a Catalunya, ha demanat avui al govern de la Generalitat una estratègia inclusiva i accessible davant la crisi sanitària. En una reunió per videoconferència amb el president de la Generalitat, Quim Torra, ha demanat que les entitats i experts en atenció als discapacitats puguin participar en els futurs equips de decisió que es creïn al respecte.

Falta de material, tests i personal

Les mancances que es troben les residències, les llars i l’atenció domiciliària de persones amb discapacitat són les mateixes que en el cas de les residències de gent gran. D’una banda, lamenten els pocs recursos de protecció i prevenció dels quals disposen. Això ha portat la Dincat, principal representant de les persones amb discapacitat intel·lectual a Catalunya, a posar en marxa una campanya de captació de fons per adquirir-los per la seva banda. L’objectiu és aconseguir 150.000 €. “La percepció que tenim d’aquest mes és que no som col·lectiu prioritari”, diu Carles Campuzano, director de la Dincat. “Necessitem equips de protecció individual que no ens estan arribant, que es facin els tests i el suport necessari perquè els professionals facin la seva feina”, hi afegeix.

Manca d’una estratègia coordinada

El sindicat UGT també fa dies que denuncia la manca de material i personal a les residències i llars del sector. A més reclama a la Generalitat un protocol i una coordinació per a la realització dels tests de detecció de la covid-19. “Ens trobem que en alguns centres els estan fent gràcies als ajuntaments, quan ho hauria de fer la Generalitat, que és l’administració competent”, comenta Carme Ruiz, responsable d’Educació Especial de la UGT.

El sector vol també que la Generalitat faci públiques les xifres d’afectació de la pandèmia en el col·lectiu, de la mateixa manera com fa pocs dies ho han començat a fer amb les de les residències de gent gran. Segons un recompte propi, la Dincat diu que ja són 37 les persones a Catalunya que hi han perdut la vida i hi ha mig miler de residents contagiats i 500 treballadors de baixa.