El curs escolar 2019-20 ha quedat greument alterat per la crisi del coronavirus. Ja fa un mes que les escoles estan tancades per la crisi sanitària i encara no se sap quan es podran reobrir tot i que el final de curs serà al juny. És una decisió que està en mans del Ministeri de Sanitat. Aquest dimecres, el Ministeri d’Educació ha anunciat un pla de reforç per al curs 2020-21 que començarà a partir d’aquest mes de juliol amb activitats combinades.

Es tractarà d’activitats voluntàries i combinades amb activitats lúdiques per recuperar les jornades perdudes. Això no afectarà el curs lectiu, que ni acabarà ara ni s’allargarà més enllà del juny, tal com estava previst. “A l’estiu s’organitzaran activitats de suport en formes diverses, combinades, però no hi haurà activitat lectiva”, segons ha explicat la ministra d’Educació, Isabel Celaá. El programa, ha afegit, encara està sense desenvolupar.

Bargalló: la Generalitat “és l’única autoritat per decidir”

El conseller d’Educació, Josep Bargalló, ha fet una piulada a Twitter en què s’ha referit a la reunió amb el Ministeri d’Educació i els acords que s’hi han pres. Ha assegurat que la Generalitat té la màxima i única autoritat per decidir sobre l’educació a Catalunya i per tant “serà el departament el que prendrà les decisions“. A la vegada, Bargalló confirma de nou que el curs s’acabarà al juny, tal com havia defensat en tot moment el govern català. En una entrevista a TV3, el conseller ha dit que “tot el contingut que no s’hagi pogut fer aquest curs es farà a partir del setembre i no es recuperarà als casals”. Bargalló ha explicat, però, que aquest estiu es faran més casals i hi haurà més beques i, tot i que tindran un caràcter més formatiu, no perdran la part esportiva i lúdica i no formaran part del curs escolar. També ha afegit que en cap cas no hi haurà un aprovat general. “El que hem dit és que cap alumne suspendrà per culpa del coronavirus”.

Fonts del Departament d’Educació han informat que les instruccions pròpies de Catalunya es publicaran ben aviat i s’explicaran en detall.

Sense aprovat general però amb el mínim de repetidors

A aquestes altures del curs, les mirades de la comunitat educativa estan posades en l’avaluació després del tancament de les escoles davant la crisi del coronavirus. Segons ha informat en roda de premsa la ministra d’Educació, Isabel Celaá, l’avaluació serà global, contínua i integral de cada alumne. Si bé no hi haurà un aprovat general, la promoció serà “la norma general”. Repetir curs serà, com ha dit Celaá, una mesura més excepcional que mai. “La repetició serà una mesura molt excepcional que haurà d’estar sòlidament argumentada i haurà d’anar acompanyada d’un pla de recuperació“, ha dit la ministra.

La cap del Ministeri d’Educació ha detallat que el tercer trimestre no ha de ser en cap cas un desavantatge per a cap alumne, sinó que ha de servir per beneficiar aquells alumnes que no han tingut bons resultats els dos primers trimestres del curs. “No parlem de suspensos o aprovats, parlem d’una avaluació comprensiva i integral, és un moment excepcional que requereix una adaptació curricular excepcional. Tot el que no pugui ser treballat al final d’aquest curs serà treballat en el següent“, ha afegit Celaá. Tot plegat s’ha pactat en la Conferència Sectorial d’Educació celebrada aquest dimecres al matí.

De fet, l’avaluació del tercer trimestre preocupava els sindicats perquè, segons la FaPaC, afavoriria les desigualtats, tot i que Educació repartirà 11.000 dispositius i paquets de dades a famílies vulnerables.