L’alcaldessa de Barcelona ha demanat al president de la Generalitat, Quim Torra, que es faci un pla de xoc a les residències, amb la possibilitat de fer trasllats massius d’usuaris de residències de gent gran. Molts d’aquests centres no tenen les eines necessàries per tractar els malalts i fer aïllaments. Per això l’Ajuntament ofereix 93 petits equipaments i el Centre de Convencions Internacional de Barcelona i la Fira de Barcelona per poder acollir massivament avis i àvies.

Ada Colau ha criticat el govern català, responsable de les residències, per no saber dimensionar la problemàtica que es viu als geriàtrics relacionada amb el coronavirus. Colau diu que el 30 % de residències que la Generalitat assegura que hi ha afectades a Barcelona és un percentatge que es queda molt curt.  Segons l’alcaldessa, el consistori ha fet un treball de recerca amb 260 trucades a geriàtrics i amb les xifres de morts de gent gran i ha arribat a la conclusió que tindríem el 70 % de les residències afectades” amb almenys un cas de la covid-19.

El problema, segons l’Ajuntament, és que no es pot valorar l’estat de les residències només tenint en compte els positius confirmats al laboratori, sinó que també s’ha de fer per simptomatologia. Segons el consistori, fins ara s’han fet 95 trasllats, una xifra que consideren molt baixa tenint en compte que hi ha 11.000 usuaris de geriàtrics.

L’alcaldessa ha volgut valorar positivament la coordinació que han tingut amb els serveis socials i de salut de la Generalitat és bona, però també ha assegurat que és “clarament insuficient”. Ada Colau ha detallat que el president Torra li ha respost ràpidament que traslladarà tota la informació al vicepresident del Govern, Pere Aragonès, perquè es posi en contacte amb ella i abordi aquesta qüestió. Colau ha demanat “un lideratge fort, que tot el Govern assumeixi la qüestió de les residències com una qüestió prioritària”.