Tot està llest perquè arribin els primers pacients de coronavirus al pavelló medicalitzat de l’INEFC. Es tracta d’una adaptació que els Bombers de Barcelona han fet en molt poc temps, segons ha informat la regidora de Salut, Gemma Tarafa: “En menys de 10 dies s’ha fet tota aquesta feina”.

Aquest espai s’ha preparat amb la intenció d’alliberar part dels espais dels hospitals destinats a malalts per coronavirus per poder continuar l’atenció assistencial habitual. “Començar a drenar pacients per habilitar sales per atendre els pacients no covid-19, que existeixen i demanden la nostra atenció”, ha explicat el director de qualitat i seguretat clínica de l’Hospital Clínic, Faust Feu.

Aquest és el quart pavelló de la ciutat que es medicalitza per donar suport a cadascun dels quatre grans hospitals: l’Hospital Vall d’Hebron, l’Hospital Sant Pau, l’Hospital del Mar i l’Hospital Clínic. L’INEFC donarà suport a aquest darrer. En total, els pavellons ofereixen 550 llits extres per a malalts de covid-19 i el de l’INEFC és el més gran de tots, amb capacitat per a 252 llits. “Era molt important anticipar-nos al col·lapse del sistema sanitari, protegir la població més vulnerable i poder ampliar els llits hospitalaris“, ha explicat Tarafa.

Omplir primer l’hotel medicalitzat

L’Hospital Clínic ja té un espai addicional de suport per als malalts de covid-19. És l’hotel Catalonia Plaza, situat a la plaça d’Espanya. Té capacitat per a 300 llits dels quals estan ocupats aproximadament la meitat. El director de Qualitat i Seguretat Clínica del centre ha assegurat que abans de portar pacients al pavelló, omplirien l’espai lliure de l’hotel. “És una alternativa ideal per als malalts, si és necessari vindrem aquí amb pacients, però la primera opció és omplir l’hotel de la plaça d’Espanya”.

En aquest sentit, Feu no ha volgut fer cap previsió i assegura que l’arribada de pacients al pavelló de l’INEFC depèn de l’evolució de la corba del coronavirus. “No sabem què passarà en un futur proper ni l’impacte que pot arribar a tenir la disminució del confinament i l’augment de la mobilitat de les persones, hem de ser molt prudents i tenir els dispositius preparats“, ha explicat el doctor.