professors sala de mestres

El seguiment del curs escolar ha esdevingut complicat per la crisi sanitària del coronavirus. Un dels col·lectius d’aquest àmbit que en surten més mal parats és el del personal substitut. Els sindicats han sortit en defensa dels qui anomenen els treballadors “més precaris” de l’educació. Aquest dimecres han publicat un manifest unitari signat per USTEC-STEs, CCOO, la Intersindical-CSC, el Sindicat Professors de Secundària, la UGT, CGT i la COS en què demanen al Departament d’Educació que nomeni de forma telemàtica els substituts. En aquest sentit, els sindicats defensen que en temps de tancament dels centres educatius és “més necessari un increment de recursos humans bàsics per fer front al teletreball”.

El portaveu del sindicat USTEC-STEs IAC, Ramon Font, explica que les baixes que es produeixen durant aquest període no s’estan cobrint. “Si hi ha una jubilació, un permís de maternitat, si hi ha una baixa per coronavirus, no hi ha substituts, ens podem trobar alumnat d’ESO, primària i fins i tot infantil que es queda sense tutor o tutora i s’ha de fer un acompanyament a distància“, ha dit Font. Per això demanen que els nomenaments de substitucions es continuïn fent de forma telemàtica per no agreujar més el desenvolupament d’aquest curs escolar.

Font també apunta que els substituts que cobrien una baixa i que acaba perquè el professor titular es reincorpora, en molts casos no cobren l’atur i no podran tornar a treballar “almenys fins al setembre”. Per tot plegat, en el manifest, els sindicats reclamen que Educació faci “tots els nomenaments extraordinaris de tot el personal que hagi prestat serveis aquest curs amb efecte retroactiu des del primer dia de tancament”.