El doctor Bonaventura Clotet ha respost aquest dimecres a una de les preguntes que es fa molta gent, ara que ja s’albira el bon temps i ja ha començat el desconfinament pel coronavirus. En una entrevista a RAC1, el cap del Servei de Malalties Infeccioses de l’Hospital Germans Trias i Pujol ha assegurat que “aquest estiu podrem anar a la platja“, tot i que amb matisos. Clotet ha apuntat que “dependrà de quines” i que potser hi haurem d’anar “per torns i que no estigui tot ple i tovalloles l’una al costat de l’altra”.

En aquest sentit, el doctor Clotet ha subratllat que “tot depèn dels possibles rebrots i de la consciència ciutadana” i ha advertit que “és erroni” pensar que la calor erradicarà per complet la malaltia: “En condicions de molta calor el virus sobreviurà menys, però si la gent no guarda les mesures de seguretat, es pot tornar a escampar“. És per això que ha recordat la importància de mantenir mesures com la higiene de mans, dur mascareta o el distanciament social.

Per tot plegat, el cap del Servei de Malalties Infeccioses de l’Hospital Germans Trias i Pujol s’ha mostrat partidari d’allargar el confinament fins al 10 de maig. “Si a Itàlia, que les han passat molt magres, és fins al 3 de maig, aquí estaria bé perllongar-lo com a mínim una setmana més per donar més seguretat“, ha dit. Clotet ha lamentat, però, que a l’Estat “ja s’ha relaxat” des de dilluns passat i ha esperat que “no es vagi generalitzant el desconfinament”. Per això, ha demanat “contenció” perquè hi ha “risc de nous rebrots”.

D’altra banda, el cap del Servei de Malalties Infeccioses de l’Hospital Germans Trias i Pujol també ha explicat que al maig començaran a treballar en els primers prototips de vacuna en ratolins i en el termini d’un any espera tenir-ne un prototip conra la malaltia. De moment, han demostrat els efectes de dos dels medicaments i, en canvi, han descartat que la PrEP, la pastilla que evita el contagi de la sida, serveixi per frenar el coronavirus.

Clotet, a més, ha plantejat la necessitat que la gent que hagi passat el virus s’hagi “d’identificar amb un carnet” per saber que són immunes. D’aquesta manera, “es podrà relacionar amb els que també l’hagin passat i també estiguin protegits”.