Alumna amb motxila a l'escola
Foto: Clarens Val

Quan fa tres setmanes que ha començat el curs escolar, el Procicat ha aprovat noves mesures que afecten les activitats extraescolars, les colònies i les sortides dels centres educatius. La novetat principal és que s’haurà de fer un registre diari dels assistents, encara que formin part del mateix grup estable. El document s’haurà de conservar durant un mes i hi hauran de constar tant els alumnes participants com els monitors o entrenadors.

Segons ha informat el Procicat en un comunicat, el nou pla busca “concretar les indicacions” que es van donar al juliol. Per això, la majoria de mesures “segueixen la pauta de la resta de protocols” i preveuen, per exemple, la formació de grups estables de convivència per garantir la traçabilitat en cas de contagi i l’ús de la mascareta a partir dels sis anys, com ja es fa als centres educatius.

En cas que es detecti un positiu o que n’hi hagi la sospita, s’hauran d’aplicar els mateixos procediments que a les escoles i instituts. El document l’han elaborat conjuntament els departaments d’Educació, Salut i Interior amb la Secretaria General de l’Esport i la Direcció General de Joventut.

Distància i mascareta

En les activitats extraescolars, l’espai ha de permetre garantir la distància de seguretat de, com a mínim, un metre i mig entre els participants. Però així i tot, caldrà portar mascareta a partir dels sis anys, amb algunes excepcions: pràctiques esportives en què és incompatible, classes d’instruments de vent i cant o per motius de salut.

Ús de vestidors

En aquelles activitats en què sigui necessari canviar-se, només podran fer servir els vestidors i dutxes de manera simultània els qui formin part d’un únic grup bombolla, i tot i això caldrà mantenir-hi la distància de seguretat.

En principi, es preveu que les activitats esportives o celebracions que es duguin a terme en centres educatius es facin sense públic. Tot i això, el Procicat es remet a regulacions específiques de les competicions federades o dels Jocs Esportius Escolars de Catalunya

Colònies i sortides escolars

Tant les colònies com les sortides escolars s’hauran de fer també en base als grups estables de convivència. Així i tot, es preveu que diversos grups puguin conviure en una mateixa instal·lació o casa de colònies, sempre que no es barregin i es mantinguin a distància.

Cada equipament ha d’elaborar un pla de neteja i desinfecció adequat als espais i usos que se’n faci, incloent-hi menjadors, dormitoris, aules o espais esportius. També s’ha de preveure la ventilació i la neteja del material utilitzat.

Restriccions a Tortosa, Amposta i Roquetes

Al marge d’aquestes mesures d’aplicació a tot Catalunya, el Procicat també ha aprovat aquest dimarts noves restriccions per a tres municipis de les Terres de l’Ebre: Tortosa, Amposta i Roquetes. D’aquesta manera es volen reduir els contagis en aquesta zona. A més de mesures com la restricció d’aforaments a bars i restaurants, també es fa una crida a la població perquè eviti sortir de casa, redueixi l’activitat social i limiti els contactes.