La Sala Apolo de Barcelona farà aquest mes d’octubre una prova pilot amb un concert amb 1.000 persones per comprovar l’eficàcia dels tests ràpids de covid-19. L’objectiu és saber quin grau d’efectivitat hi ha entre aquestes proves ràpides i les característiques d’una sala com l’Apolo, és a dir, una sala tancada, plena de gent i amb música en directe. Al final caldrà veure quants contagis hi ha hagut i fer-ne un balanç, conclou. Dins de la sala, seguirà sent obligatori l’ús de la mascareta. Una mesura que conviurà amb accions que el públic considera essencials dins d’una sala de ball, com fer una copa, ballar o cantar.

Comprovar l’eficàcia del test ràpid

L’Hospital Germans Trias i Pujol ha explicat que farà els tests ràpids a tots els participants al llarg de dia que es faci el concert, i els qui donin positiu seran derivats al seu centre de salut, i no podran participar a l’esdeveniment ni a l’estudi. També se’ls farà un qüestionari per descartar persones amb símptomes compatibles amb coronavirus i les que puguin tenir un mal pronòstic en cas de contraure la covid-19.

Més tard, abans de l’obertura de portes de la sala, es farà una prova PCR a la meitat dels participants. Vuit dies després del concert es realitzarà un altre test ràpid d’antígens a tots els assistents i una nova prova PCR als participants a qui ja se’ls hi va fer el dia del concert.

D’aquesta manera es comprovarà l’eficàcia dels tests ràpids com a estratègia de cribratge en esdeveniments amb gran afluència de gent. Segons alguns dels impulsors de la prova, això podria ser una manera de recuperar la normalitat, reactivar l’economia i ser l’arrencada de futurs esdeveniments amb grans afluències de gent.

Ser la solució i no el problema

Lluís Torrents, president de l’Associació de Sales de Concert de Catalunya, ha subratllat que el sector vol capgirar l’equació, i així “passar a ser la solució i deixar de ser el problema”. La voluntat d’aquesta iniciativa és doble: poder ajudar les sales de concert a reobrir al mateix temps que es converteixen en punts massius per fer tests ràpids.

Un 95 % de les sales estan tancades

Aquesta iniciativa seria la salvació de moltes sales de concerts que es troben a punt de caure a l’abisme, diu el president. Actualment a Catalunya hi ha un 95 % de les sales tancades i, segons Torrents, esperar-se que surti una vacuna o que la situació es normalitzi sentenciaria moltes d’aquestes sales. “No podem esperar”, diu, per això, afegeix que “aquesta és la millor manera de salvar el sector”. De fet, la situació d’aquestes sales és tan preocupant que alguns ja han rebut ofertes de fons voltor per comprar-les.

Comparteix a:
Imatge de l'autor/a