El sindicat d’Infermeria SATSE  assegura que el col·lectiu es troba en una “onada d’estrès laboral continuada” des de les retallades en Salut del 2010, i que amb la covid-19 no ha fet més que agreujar-se. Segons el secretari de acció sindical de SATSE a Catalunya, David Carbajales, en el cas de la infermeria d’atenció primària la situació és de “col·lapse” perquè falta personal i, a més, s’han assumit tasques que abans no es feien, cosa que ha arribat a triplicar i quadruplicar la feina.

Justament el sindicat de Metges de Catalunya ha convocat una vaga a l’atenció primària de l’Institut Català de Salut per als dies 13, 14, 15 i 16 d’octubre, justament per denunciar la situació dels CAP i la reivindicació de millores laborals i salarials.

Sense espai per a més infermeres

Per Carbajales, al problema de la manca de personal se n’hi suma una altre de “gravíssim”, la manca d’espai als ambulatoris. Assegura que n’han parlat amb el Departament de Salut i que la manca de reformes a molts centres d’atenció primària fa impossible ubicar-hi més personal d’infermeria. “Per molt que vulguis tenir 15 infermeres al matí no hi ha lloc”, denuncia. Barcelona està plena d’exemples d’aquesta manca d’espais a l’atenció primària, i que han estat denunciats pels mateixos profesionals i també pels usuaris. És el cas del CAP Raval Nord, del CAP Gòtic o del CAP Carles I. El problema per Carbajales, és que totes ells necessiten actuacions que “no es poden fer corrents”.

La temporalitat, un altre problema

Des de SATSE també denuncien l’elevada temporalitat del col·lectiu d’infermeres. “Només el 40 % de la plantilla és personal fix, la resta són interins o suplents”, afirma Carbajales. Des del sindicat, a més, critiquen a Salut la manca de previsió en les contractacions, “tot i saber, com se sap ara, que caldrà aquest personal”. De fet, el secretari de acció sindical de SATSE denuncia que alguns d’aquests professionals estan rebent “bones ofertes” d’altres llocs, com la sanitat privada o la concertada, i d’altres països, com Anglaterra. Tot plegat, assegura el sindicat que s’està creant “molt descontentament” en el sector de la infermeria, i no descarten la convocatòria de mobilitzacions properament.