La Generalitat continua perfilant com serà el nou curs escolar 2020-2021, marcat per la crisi del coronavirus. Els alumnes, i també els professors, hauran d‘entrar a l’escola amb mascareta i l’hauran de dur posada fins que entrin a l’aula. Les entrades i sortides també es faran de forma esglaonada per evitar aglomeracions. Pel que fa al menjador, el podran fer servir diferents grups estables d’alumnes respectant les distàncies entre si. El mateix passarà amb el pati on, probablement, hi haurà diferents hores d’esbarjo. Les famílies no tindran accés a l’escola, excepte quan el centre ho requereixi o ho demani i per acompanyar als alumnes de P3 al setembre.

Aquestes són algunes de les mesures que ha avançat el conseller d’Educació, Josep Bargalló, de cara al proper curs i que complementen les que ja es van anunciar fa uns dies. Bargalló ha explicat que aquest pla ha estat aprovat pel Procicat aquest divendres i que els criteris que inclou garanteixen que “l’escola és segura”. “A casa l’alumne té la màxima seguretat, a l’escola també”, ha sentenciat.

Amb mascareta fins a l’aula

Els alumnes, i també els professors, hauran d’arribar a l’escola amb la mascareta posada i l’hauran de fer servir fins que entrin a l’aula. El centre disposarà de mascaretes per si al llarg del dia ens en cal una i també de gel hidroalcohòlic per poder fer un rentat de mans “constant”. L’escola també disposarà de termòmetres per poder prendre la temperatura quan es consideri oportú.

Entrada esglaonada a l’escola

En la majoria de centres, l’entrada s’haurà de fer de forma esglaonada. “No podrem tenir 300 nois i noies i 150 familiars a la porta de l’escola”, afirma Bargalló. Si el centre disposa de diverses entrades, l’accés a l’escola serà “molt semblant” al del curs anterior. Si no és així, s’hauran de fer torns d’uns minuts per evitar concentracions de gent. Això, afirma Bargalló, provocarà modificacions en la mobilitat a les ciutats i, per exemple, s’hauran de fer canvis en serveis de transport escolar o bé en patrullatge d’agents. A la sortida, els pares també es quedaran a la porta esperant la sortida dels alumnes.

Les famílies no podran entrar

Bargalló ha dit que, d’entrada, les famílies no tindran accés a l’interior d’escoles i instituts. Ara bé, es faran excepcions si és necessari: per fer tutories, per acompanyar l’infant en l’inici el curs de P3, etc. És a dir, sempre que siguin citades o en moments assenyalats.

Menjadors amb grups estables d’alumnes

El servei de menjador funcionarà amb normalitat i també funcionarà la cantina dels instituts. Hi podran accedir un o més d’un grup estable d’alumnes. El alumnes que integren un grup estable de convivència podran menjar junts, sense distanciament físic. En cas que al menjador també hi hagi altres grups estables al mateix temps estaran distanciats entre ells. Això pot reduir la capacitat d’alguns menjadors escolars. Per això, en els centres on calgui es podran fer més torns de menjador o habilitar aules per completar-ne el servei. Aquests canvis, però, no alteraran en cap cas el cost del menjador per a les famílies.

Moltes hores del pati

Segons el conseller Bargalló, “l’hora del pati desapareix” perquè s’hauran de programar més franges d’esbarjo. En la majoria de centres s’haurà de fer de forma esglaonada i, a més, els alumnes hauran de dur mascareta i respectar la distància física de seguretat si es barregen amb altres grups.

Classes presencials per a tots els alumnes

L’escola es reprendrà al setembre després de gairebé sis mesos d’aturada amb classes presencials per a tots els alumnes, que estaran dividits en els anomenats “grups estables de convivència”, en què no caldrà portar mascareta ni mantenir la distància de seguretat. També s’incorporaran 5.000 professionals educatius més. Els pediatres s’han mostrat favorables al pla elaborat per la Generalitat perquè els nens agafen el coronavirus de manera lleu i tenen menys capacitat de transmetre’l que els adults. En canvi, la USTEC-STEs qualifica el pla de “decebedor” i creu que les mesures anunciades per Educació són insuficients per afrontar el curs amb garanties. CCOO també demana més professors i un increment de pressupost per afrontar el nou escenari.