Martha Rodrigues, membre de la Xarxa de Dones Cosidores, ens rep a casa seva, davant de la màquina de cosir amb què ha fet més de 600 mascaretes durant el confinament per tal de protegir gent vulnerable del seu barri, la Trinitat Nova, i de tot el districte de Nou Barris.

Ella ja cosia amb el grup Dones amb Força, que abans de la pandèmia es reunia a la Fundació Pare Manel, i des que es va constituir la Xarxa de Dones amb Força que també cus per a aquest col·lectiu que promou l’autoocupació femenina i que s’ha format recentment amb membres de grups de costura ja existents. La xarxa va rebre el Premi del Públic als guardons Maria Aurèlia Campany, que es van celebrar al fil del Dia Internacional de les Dones d’enguany.

“Som dones d’arreu del món que ens hem unit per lluitar contra la precarietat, i també ens uneix la costura.”

Des del març cada membre d’aquesta xarxa cus a casa seva mascaretes i ja n’han fet 13.000: una bona part es va donar per a serveis essencials i d’altres es venen a qui les necessiti, per 1,5 euros la peça. “Estem totes per ajudar-nos, és bonic perquè aquesta unió ens ha fet tirar endavant i veiem la força que tenim”, explica Rodrigues.

Ella és persona de risc per haver estat operada dos cops de càncer, per això les filles no la deixaven sortir al carrer, però li explicaven, i després ja ho ha pogut veure ella mateixa, que veien gent pel barri protegida amb mascaretes que havia fet ella.

“Som dones d’arreu del món que ens hem unit per lluitar contra la precarietat, i també ens uneix la costura”, expliquen Carme de la Madrid i Daniela Martínez Escobar, membres de la cooperativa Etcèteres, una de les entitats que han impulsat aquesta xarxa. Ara segueixen distribuint mascaretes i estan obertes a acceptar encàrrecs tèxtils que els puguin arribar d’altra mena de productes, com ara davantals o mocadors. Es poden fer les comandes de mínim 25 mascaretes al correu xarxadonescosidores2020@gmail.com