La vigilància de la seguretat sanitària és un dels principals objectius del Grup de Platges de la Guàrdia Urbana durant aquest estiu. Fins ara, els agents ja han tancat l’accés a les platges diverses vegades, quan l’excés d’aforament impedia mantenir les distàncies de seguretat establertes arran del coronavirus. Ara, però, també han anunciat que, si cal, desallotjaran les platges. De fet, dissabte passat la Guàrdia Urbana ja va desallotjar una part de la platja de la Barcelona perquè s’hi havia produït una “saturació important”, com ha explicat el tinent d’alcaldia de Seguretat i Prevenció, Albert Batlle. La celebració del Pride BCN va fer que s’hi acumulessin més persones de les permeses; la Guàrdia Urbana va demanar a la gent que abandonés aquella zona del litoral.

Batlle no s’ha mostrat especialment preocupat perquè la progressiva arribada de turistes a la ciutat acabi col·lapsant les platges. “Fins ara l’ús de la platja és molt barceloní”, ha explicat, i a mesura que els ciutadans marxin de vacances aquest buit es compensarà amb l’arribada dels turistes.

90 agents vetllen per la seguretat a les platges

El Grup de Platges de la Guàrdia Urbana es va activar el 22 de juny i estarà operatiu fins a finals de setembre. El formen 90 agents repartits en diferents torns. Els policies d’aquest grup operatiu, que ja fa nou anys que funciona, patrullen tant a peu com amb escúters, bicicletes i quads adaptats a anar per la sorra. També disposen de dues llanxes pneumàtiques. Els agents tenen dues oficines, una a la platja de la Barceloneta, que aquest any ha reformat les instal·lacions, i l’altra a la del Bogatell.

A banda de la vigilància de la seguretat sanitària, arran del coronavirus, els agents que treballen a les platges es dediquen a vigilar els delictes contra la propietat, a perseguir la venda ambulant, a regular el trànsit als accessos i també a fer tasques de policia marítima. L’any passat, aquest Grup de Platges va intervenir més de 170 mil begudes provinents de la venda ambulant no autoritzada i va interposar més de 18.000 denúncies per aquest motiu, així com 760 per altres activitats no autoritzades. També va posar 144 denúncies per no respectar les indicacions de bany, com banyar-se als espigons.