Incansables, durant la pandèmia del coronavirus els familiars dels usuaris de les residències Bertran Oriola i Mossèn Vidal i Aunós havien alertat l’Administració en nombroses ocasions de la mala gestió que feia l’empresa Eulen en aquestes dues residències de Barcelona. El govern català les va intervenir de manera temporal durant la crisi del coronavirus: primer, el 26 d’abril, ho va fer amb la Residència Bertran i Oriola, de la Barceloneta; després, el 12 de maig, va arribar la de Mossèn Vidal i Aunós, a la Bordeta, on també s’acumulaven denúncies per maltractaments i vexacions als residents.

Finalment, el govern ha mogut fitxa i ha suspès cautelarment la concessió d’Eulen a aquestes residències, de titularitat pública, en espera que es resolguin els expedients sancionadors oberts per les irregularitats en la gestió detectades durant la crisi per la covid-19. Segons fonts del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, a partir d’aquest dilluns començarà el procés per encarregar la gestió a una nova entitat que controlarà totes dues residències fins que s’acabi la investigació. El canvi serà imminent, però, de moment, la situació continuarà com fins ara: Eulen és, provisionalment, la titular de la gestió del centre; un funcionari públic n’exerceix la direcció, i una entitat, la Fundació Vella Terra, la direcció operativa.

En el cas de la Residència Bertran i Oriola, que actualment ja està qualificada de residència verda, la Generalitat va substituir Eulen per una altra entitat gestora i s’ha optat per no retornar la gestió a l’antiga empresa. Pel que fa a la Mossèn Vidal i Aunós, la suspensió arriba “davant les irregularitats constatades en el funcionament i organització del servei” durant la pandèmia. Aquest centre suma, a més, un expedient sancionador per una denúncia per maltractaments a una resident per part de tres treballadors.

Eulen s’enfronta a multes de fins a 7.900 euros per cadascuna de les infraccions, que en total podrien ascendir a 50.500 €, a més de la suspensió total de la prestació de serveis per un període de quatre anys en aquestes dues residències.