La venda de pisos podria baixar entre un 30 i un 40 % al llarg d’aquest any, com a conseqüència de la crisi del coronavirus. Així ho ha pronosticat el director de l’escola d’empresa del TecnoCampus de la UPF, Josep Maria Raya, en una entrevista al programa ‘Reset’, de betevé.

“Es parla que, en tot l’any, caurà entorn del 30 o el 40 %, però és una situació molt nova, no hem viscut mai una pandèmia”, ha assegurat Raya. Per això, l’expert creu que “hem de veure com evoluciona l’economia perquè el mercat immobiliari és molt procíclic: el que li passa a l’economia li passa al mercat immobiliari”.

El mercat s’ha “paralitzat”

Les dades referents al primer trimestre de l’any apunten a una caiguda del 16 % de les transaccions, i això que, tal com ha puntualitzat Raya, en aquest període “només es comptabilitzen 18 dies d’estat d’alarma“. Per tant, el director de l’escola d’empresa del TecnoCampus de la UPF avisa que cal esperar a veure les dades del segon trimestre, en què creu que “les transaccions s’han paralitzat gairebé completament”.

En aquest sentit, l’expert ha exposat alguns casos com a exemple. “Hi ha gent que havia pagat les arres i s’ha fet enrere”, ha assegurat, “i ha preferit perdre-les perquè li ha canviat la situació econòmica o té una perspectiva de futur diferent”. En alguns casos, fins i tot, pot ser que prevegin “una caiguda més alta del que suposen les arres”.

Aquesta aturada del mercat immobiliari, segons Raya, ha estat motivada pel fet que “la gent havia de visitar pisos, taxar-los o fer hipoteques i no podia fer-ho perquè molts bancs han tancat les oficines”. Pel director de l’escola d’empresa del TecnoCampus de la UPF “el mercat immobiliari encara necessita certes gestions presencials que no es fan de forma telemàtica”.