L’Ajuntament de Barcelona destinarà 1 M € per ampliar les ajudes a l’alimentació que ja hi ha a la ciutat amb el suport d’entitats socials. D’una banda, ha signat un conveni amb Càritas i Creu Roja perquè reparteixin 2.000 targetes moneder com les que lliuren els Serveis Socials. A això s’hi reserva mig milió d’euros i, la resta, serà per a entitats de barri i xarxes veïnals que durant la crisi del coronavirus s’han organitzat per repartir aliments.

Durant l’estat d’alarma, els Serveis Socials han repartit 12.000 targetes moneder, que se sumen a les 17.000 ja previstes abans de la pandèmia. A aquestes targetes s’hi sumaran ara les 2.000 que repartiran Càritas i Creu Roja, que han d’ajudar a reduir cues com les que es formen a la parròquia de Santa Anna. Les dues entitats atenen unes 16.700 famílies a tota la ciutat, una xifra que creix cada setmana. Les targetes moneder tenen un topall màxim de 425 € al mes i permeten a les famílies autonomia per comprar aliments i productes d’higiene.

“La millor manera per garantir el dret a una alimentació adequada és que la persona pugui triar què menja, com ho conserva i com ho cuina”, ha afirmat la regidora de Salut, Gemma Tarafa. El director de Càritas, Salvador Busquets, ha dit que hi creuen “fermament” i que aquest model “és el camí”. “No es tracta únicament d’assistir, es tracta d’acompanyar”, ha apuntat Ramon Gené, de la Creu Roja Barcelona.

Reconeixement a les xarxes veïnals

A banda de la feina que fan les grans entitats socials, l’Ajuntament vol reconèixer la implicació que durant la campanya han fet entitats de barri i xarxes veïnals per repartir aliments. Per això, els donarà ajuts d’entre 10.000 i 12.000 euros amb la intenció d’arribar a una quarantena d’entitats. “És una experiència que hem de reivindicar i treballar conjuntament”, ha afirmat l’alcaldessa, Ada Colau, que ha dit que l’objectiu és que “ningú no passi gana un sol dia a Barcelona”.

Des de l’inici de l’estat d’alarma, l’Ajuntament ha triplicat els àpats que se serveixen a la ciutat i s’ha passat de 3.810 a gairebé 11.000 racions diàries. La xifra inclou els que se serveixen en menjadors socials i equipaments per a persones sense llar (2.427), els àpats a domicili (4.799) i els pícnics que s’han repartit en dispositius extraordinaris (3.725).