hospital clinic UCI coronavirus
Foto: Francisco Àvia (Hospital Clínic)

El mes de juliol ha estat el mes de la cinquena onada de la pandèmia. Tot i que l’increment de casos de covid-19 es va començar a apreciar a finals de juny, ha estat durant el juliol quan n’ha arribat al pic, amb xifres de rècord, i quan la pressió assistencial s’ha fet més evident. Prova d’això és que durant la segona quinzena del mes, de mitjana, es van registrar 461 pacients crítics diaris, una xifra que pràcticament triplica la mitjana de la primera quinzena de juliol (164).

Primera quinzena de juliol: explosió de casos

Durant la primera quinzena de juliol es van detectar 6.743 positius cada dia de mitjana. Només 15 dies abans, del 16 al 30 de juny, se’n van confirmar 1.598 cada dia. Encara queden més lluny les xifres de la primera quinzena de juny, amb 497 contagis diaris.

Passat el pic de contagis, amb 49.390 positius la setmana del 5 a l’11 de juliol, la corba es va tornar a plegar i la mitjana de casos diaris durant la segona quinzena del mes es va reduir fins als 4.636. Actualment, s’encadenen tres setmanes consecutives amb descens dels contagis per covid-19.

Segona quinzena de juliol: pressió assistencial

L’atenció primària va ser la que va notar primer l’efecte de la cinquena onada de la pandèmia, però durant la segona quinzena de juliol va ser quan es va notar més als hospitals.

El mes de juliol va començar amb 114 pacients crítics a les UCI per covid-19, una xifra que no es donava des de l’agost del 2020. Des de llavors, aquest indicador va mantenir una tendència constant a l’alça, fins a arribar als 566 ingressats a les unitats de cures intensives del 31 de juliol.

El Departament de Salut preveu que el nombre d’ingressats a les UCI assoleixi el pic de la cinquena onada a principis d’agost.