discoteca

Davant l’augment de denúncies per punxades en discoteques de Catalunya —17 en pocs dies, de les quals cinc a Barcelona— el govern ha actualitzat el protocol per donar-hi una resposta coordinada, integral i eficient. Es tracta d’un document conjunt dels departaments d’Igualtat i Feminismes, Salut i Interior on es recull informació bàsica sobre el fenomen i pautes per millorar-ne la prevenció i l’abordatge.

En tot cas, la consellera d’Igualtat i Feminismes, Tània Verge, ha fet una crida a preservar la calma i ha destacat que, a banda d’actualitzar el protocol, també s’ha incrementat la vigilància policial. A més, també ha recordat la importància de cuidar-se col·lectivament.

El document presentat adopta una mirada comunitària i estableix que la responsabilitat de prevenir o acompanyar les víctimes és eminentment col·lectiva. En aquest sentit, demana especial atenció al personal dels espais d’oci, del transport públic, l’entorn de la persona que pot haver rebut una punxada, i qualsevol persona que, en general, pugui detectar comportaments estranys i la consegüent necessitat d’actuar i donar suport.

Què fer davant d’una sospita de punxada

Si s’intueix que hi pot haver hagut una punxada, el protocol subratlla la importància de fer cas de les sensacions de la persona afectada, i de demanar o oferir suport, segons sigui el cas. Es recomana evitar anar a casa directament; cal dirigir-se a un centre sanitari al més aviat possible, i fer-ho preferiblement acompanyada, per fer les proves pertinents.

Al centre sanitari se seguirà, d’entrada, el protocol de punxada accidental. A continuació es valorarà l’activació del protocol de profilaxi postexposició a VIH —una intervenció que cal fer durant les primeres 72 hores posteriors a la punxada. A més, el protocol actualitzat estableix que cal fer una anàlisi toxicològica com més aviat millor. 

En cas que se sospiti que hi ha pogut haver una agressió sexual, s’activarà el protocol d’atenció a agressió sexual recent. Tot i això, recorden que entre els casos de punxades detectades a Catalunya fins al 29 de juliol no s’ha tingut coneixement de cap tipus de fet delictiu posterior, tampoc violències sexuals.

Posar denúncia als Mossos d’Esquadra

En cas que es consideri oportú, el centre sanitari proporcionarà suport psicològic a la persona afectada. A més, les persones afectades per una punxada poden dirigir-se a les comissaries dels Mossos d’Esquadra per tramitar una denúncia. De fet, el mateix cos policial ho recomana “per tenir el mapa del que està passant”.

Càmeres de videovigilància a les discoteques per evitar les punxades a l’oci nocturn