Les agressions sexuals segueixen augmentant a Barcelona. La dada preocupa les administracions. L’últim informe de la Junta Local de Seguretat va concloure que, des del 2019, han pujat un 30 % en l’àmbit català. Una altra de les dades que subratllen és que més del 87 % de les víctimes de les agressions són dones, la majoria d’entre 14 i 21 anys.

Per això, l’Ajuntament ha treballat en un pla transversal per garantir un oci nocturn segur a la ciutat. Una de les accions ha estat la posada en marxa de diversos itineraris segurs. Un dels punts clau d’aquesta acció és el reforç de la presència policial sobretot al recorregut que va de les zones d’oci nocturn fins al transport públic. Per ara, se n’han implantat quatre: a la zona del front marítim, al Poblenou, al Paral·lel i a Gràcia. Aquests itineraris també estan previstos en grans esdeveniments com ara les festes majors.

Milloren la visibilitat dels recorreguts

A banda de l’augment de presència policial, els itineraris segurs també tenen en compte altres factors com per exemple la millora de l’enllumenat i de la senyalització o l’eliminació de certes barreres arquitectòniques, per aconseguir una visibilitat adequada durant el recorregut. S’han fet accions com per exemple la poda d’arbrat i d’arbustos o l’ampliació dels punts de llum.

Formació urbana oci nocturn agressions sexuals

Formació dels treballadors de l’oci nocturn per prevenir agressions sexuals

El consistori també ha demanat la col·laboració del sector de l’oci nocturn per plantar cara a les agressions sexuals. En aquest sentit la Guàrdia Urbana i l’Àrea de Feminismes estan impartint una formació als treballadors de bars musicals, discoteques o sales de concert per tal de detectar, preveure i evitar situacions de risc.

El fet de saber com està, si necessita alguna cosa, si vol que truquin a una ambulància, on són les seves amigues… Volem incidir molt en la prevenció
Gemma Alfonso, sotsinspectora de la GUB i referent de projectes contra la violència masclista

Un centenar de professionals ja han rebut la formació, que abraça d’aspectes legals a com detectar possibles agressions, com actuar en cas que es produeixin i quina atenció oferir a la víctima.

Aquesta serà una formació que es realitzarà de forma continuada i l’objectiu és ampliar-la a altres serveis que operin a l’espai públic en l’àmbit nocturn.

Punt lila permanent al Somorrostro

D’altra banda, l’Ajuntament ha habilitat un punt d’informació i assessorament en matèria de violències masclistes i LGTBI-fòbiques per detectar relacions abusives i de violència a l’espai públic. El punt lila, integrat per quatre persones, estarà ubicat a la platja del Somorrostro i funcionarà a partir del proper 5 d’agost, els divendres i els dissabtes de tots els caps de setmana d’agost i el primer de setembre, amb un horari de 23 a 3 h.