Els Mossos d’Esquadra han rebut de mitjana en l’últim any i mig un cas de submissió química cada dos dies. Es tracta d’aquells casos en què els agressors droguen les víctimes per deixar-les semiconscients i agredir-les o abusar-ne sexualment.

Segons la policia catalana, durant el 2021 i fins al 12 de juny del 2022 van recollir en total 288 casos i Barcelona és la regió on més se’n van detectar, concretament 72. Les xifres es basen en la quantitat de denúncies presentades i en el relat de les víctimes, les quals no sempre arriben a fer el pas d’interposar una denúncia.

Són dades que el mateix cos policial ha fet públiques aquest dilluns en la presentació d’un nou protocol d’actuació davant les violències sexuals en l’entorn de l’oci. De fet, la portaveu del cos, Montserrat Escudé, ha afirmat que els Mossos tenen la percepció que les agressions i abusos sexuals en l’àmbit de l’oci s’han incrementat. Per fer-hi front, s’ha creat un gabinet de coordinació que el conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, ha comparat al gabinet antiterrorista: “Les violències sexuals també són una xacra de la nostra societat”, ha dit fermament.

Millora dels atestats policials i itineraris segurs

El protocol sobre violències sexuals arriba just amb l’inici de l’estiu perquè és quan es produeixen més delictes d’aquest tipus, coincidint amb l’increment d’activitats d’oci. Entre les mesures que es preveuen en aquest pla hi ha la de millorar els atestats policials perquè la posterior judicialització del cas tingui més probabilitats d’acabar amb una sentència condemnatòria. La intenció és que l’actuació davant d’aquestes situacions sigui igual a tot Catalunya.

També s’estendran els anomenats itineraris segurs, els quals ja s’apliquen a Barcelona per part de la Guàrdia Urbana des de fa unes setmanes. Consisteixen en recorreguts habituals entre locals d’oci nocturn i el transport públic on la policia incrementa la vigilància: “És un patrullatge molt més dirigit i basat en mapes delinqüencials. Ens portaran a saber en quins punts concrets de la geografia s’ha de posar un control o no, segons les denúncies i els fets localitzats que s’han detectat encara que no s’hagin denunciat”, ha detallat Escudé.

El protocol se centrarà per ara en les violències sexuals en l’àmbit de l’oci però la intenció del Departament d’Interior és que s’ampliï per fer front als delictes que es produeixen en l’entorn familiar i privat, en el qual es concentren bona part de les agressions i abusos sexuals.