La Míriam Alba és una de les cinc persones de Barcelona —a Catalunya en són 17, de les quals 12 a Lloret de Mar— que han denunciat haver estat punxades en una discoteca amb una xeringa a través de la qual se’ls ha injectat una substància desconeguda.

A tot el que em deien, sentia que havia de dir que sí
Míriam Alba, víctima de submissió química

El seu cas va passar la nit de dimecres a dijous, a la discoteca Arena Classic. L’Alba explica que la punxada va ser a la cama: “Em va fer bastant mal perquè me la van punxar molt fort. Vaig notar com la punxada d’una vacuna, però més profunda.” Diu que “8 o 10 minuts després em vaig desplomar, em vaig quedar semiinconscient” i, ja amb poca precisió, només és capaç de recordar que “a tot el que em deien, sentia que havia de dir que sí“.

La Míriam assenyala la zona de la cama on queda el rastre de la ferida que va provocar-li la punxada

El seu testimoni encaixa amb el d’algú que ha estat víctima de la submissió química que, sortosament, no ha anat a més. La Míriam va denunciar-ho als Mossos, i aclareix que a la discoteca, quan va arribar-hi el personal del sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) per atendre-la i també agents dels Mossos d’Esquadra, els policies van advertir que “a la zona de la discoteca on em van punxar, no hi havia càmeres de videovigilància“. Una de les preocupacions de la patronal de l’oci nocturn FECASARM que, arran d’aquests casos, ha començat a aplicar protocols de seguretat propis.

Temor a haver estat contagiada

Tot i aquest tràngol, una de les grans preocupacions de la Míriam Alba, ara mateix, és “saber si estic contagiada d’alguna malaltia” perquè, explica, “els metges m’han dit que, probablement, l’agulla ja l’havien feta servir abans perquè la zona de la punxada se’m va infectar”.

Això, recalca, li ho han explicat ara, després d’una primera exploració a l’Hospital Clínic —és l’hospital de referència en casos d’agressions sexuals— la mateixa nit dels fets. Alba lamenta que tot i que “no van saber-me dir quina substància m’havien injectat”, tampoc “no em van fer cap analítica llavors per saber si puc estar contagiada d’alguna malaltia“.

Relata que des que va fer públic a Twitter el seu cas, “m’han contactat metges o policies que m’han informat que hi ha un tractament preventiu contra el VIH que era efectiu fins als tres dies després de la punxada” i, ara, en no haver aprofitat aquest temps, s’ha fet unes altres proves per saber si està contagiada d’alguna malaltia. Una circumstància que, conclou, la fa estar “bastant molesta perquè he descobert per tercers l’existència d’aquest tractament”.

Por d’anar a bars o discoteques

Una experiència com aquesta marca, i la Míriam Alba se sent marcada. Relata que és conscient que “algú em va triar per fer-me alguna cosa” quan la van punxar, una sensació que la fa tenir “por d’anar a bars o discoteques” perquè, admet, “sempre creus que no et passarà res, fins que et passa” i amplia aquesta incertesa al seu cercle més proper: “Un cop t’ha passat, no saps si et tornarà a passar.”

Tot i el tràngol, la Míriam agraeix “el suport i l’acompanyament” d’amics i familiars, que no l’han feta sentir-se sola en cap moment.