Les obres de rehabilitació de l’Espai Pere Calafell han posat en alerta els veïns de l’interior d’illa entre el carrer de Cantàbria i la Gran Via. Segons el veïnat, el mur que s’aixecarà per ampliar una planta més l’edifici està situat molt a prop dels balcons. Un fet que, denuncien, els deixarà “sense llum i sense ventilació”. A més, lamenten que amb les obres s’han talat tots els arbres que hi havia al pati de l’escola i a hores d’ara només hi queda una palmera.

Els veïns afectats no estan en contra del projecte, que adaptarà l’edifici per obrir-hi una escola bressol i un espai familiar de criança municipals, però creuen que se’ls hauria d’haver informat millor. “És una cosa bona per al barri, però ens ha molestat la manca d’informació”, comenta la Maria Dolores Fernández, una de les veïnes afectades. “Vam pensar que només es tractava d’una rehabilitació de l’edifici, i no que farien un mur de nou metres davant les nostres cases.

Massa tard per modificar el projecte

Tot i que entenen les queixes des de les entitats que han lluitat per materialitzar aquest projecte, consideren que ara ja és massa tard per aturar la construcció d’uns equipaments molt esperats per al barri. “Tenen tot el dret a queixar-se, però no un cop començades les obres”, comenta Salvador Mañosas, president de l’AV de La Palmera. “Aquest projecte s’ha presentat als consells de barri, hi va haver un temps per fer al·legacions, és correcte i ara és difícil poder modificar-lo”, afegeix.

Una altra entitat implicada, l’AV de Sant Martí de Provençals, coincideix en l’argument. “Tenim la consciència que tot s’ha fet correctament, fa molts anys que anem darrere d’aquest projecte i les queixes arriben en un moment en el qual les obres són gairebé irreversibles“, comenta el president de l’associació veïnal, Toni Santos. Tot i això, des de les entitats es puntualitza que si en el decurs de les obres apareix alguna negligència o es generen molèsties als veïns, els faran costat per resoldre la situació.

Els veïns afectats, però, no es rendeixen i han convocat cassolades de protesta cada matí i vespre amb l’objectiu d’aconseguir la revisió del projecte executiu i evitar la construcció del mur.

Futura ubicació de l’EBM Esquitx

L’edifici de l’antiga Escola Pere Calafell, al carrer d’Andrade, 184, acollirà després de les obres l’Escola Bressol Municipal l’Esquitx, que amb el trasllat ampliarà la capacitat fins a sis grups i 85 places. L’espai familiar, amb 60 places, tindrà dues sales pròpies, vestidors, lavabos i un despatx. La inversió municipal és de 3,8 milions d’euros. Això permetrà alliberar l’espai que ocupa a la ubicació actual, el Centre Cívic Sant Martí. En una segona fase del projectes també es preveu construir-hi una escola municipal de música.