La patronal de l’oci nocturn, FECASARM, assegura que estan fent formació als treballadors de l’oci nocturn per actuar en cas de punxades com les que han denunciat tres noies en discoteques de la ciutat, la darrera, aquest dijous. A més, els locals incorporaran cartells en què s’explica com cal actuar si algú detecta actituds sospitoses, en aquest cas dirigits als clients.

Els locals fan una crida a la calma i remarquen que els que han transcendit fins ara són “casos puntuals”. A més, remarquen que “no s’ha comès cap delicte posterior i això denota que els locals són segurs“. En aquest sentit, el secretari general de FECASARM, Joaquim Boadas, reitera que “estem fent moltes coses” i assegura que “anem per davant dels esdeveniments i no a remolc”.

Formació a tot el personal

Boadas ha explicat que es forma tot el personal dels locals, ja que cada un té una perspectiva. Així, el DJ té “una visió privilegiada de la sala” i el personal del guardaroba són els penúltims que veuen marxar els clients, poden veure en quin estat es troba cada persona o si és capaç de demanar les seves pròpies peces.

Pel que fa als agents de seguretat privada, remarca que en alguns casos recorden amb qui ha entrat cadascú i que poden interceptar algú que surti, en estat semiinconscient, amb persones diferents de les que l’acompanyaven en arribar. En aquest cas, el protocol marca que se’ls ha d’aturar i fer-los preguntes per intentar esbrinar què està passant. A més, el reforç de la seguretat també permetrà escorcollar algunes persones “per evitar que algú pugui entrar amb una arma, objecte punxant o perillós”.

Almenys tres casos a la ciutat

El primer cas que es va fer públic a Barcelona és el de dues noies que van denunciar que els van injectar droga en una discoteca, aquest dissabte a la nit. Quan van notar la punxada van demanar ajuda a la barra. Pocs dies després s’ha conegut el cas d’una altra noia que va quedar en estat “semiiinconscient” i va ser traslladada al Clínic.

Segons la FECASARM, els Mossos han demanat les imatges de les càmeres de seguretat als locals afectats per intentar aclarir què va passar. Al conjunt de Catalunya, els Mossos n’estan investigant més casos, però remarquen que són fets aïllats i que no els consta que no s’hagi arribat a consumar cap agressió ni abús sexual.

Boadas creu que la situació seria molt més greu si es donés en l’oci “il·legal”, on creu que “seria molt fàcil de portar a terme”. En canvi, diu, “en l’àmbit legal és molt difícil que algú pugui aconseguir el seu objectiu de sotmetre químicament algú, per la via que sigui, i atemptar conta el seu patrimoni o la seva llibertat sexual”.