15 agost festiu que celebra on festa

El dimarts 15 d’agost, segons el calendari nacional, és el dia que més localitats tenen festa a tot el país. Molta gent comença les vacances, coincidint amb el pont estiuenc de mig mes. Tot i això, poques persones saben què se celebra exactament en aquesta festivitat. A continuació, et detallem què se celebra el 15 d’agost i on és festiu.

Per què és festiu el 15 d’agost?

El 15 d’agost està marcat al santoral com el dia de l’Assumpció de la Mare de Déu, una festa distingida que se celebra en el catolicisme des del segle VII. El papa Pius XII va definir com a dogma de fe el 1950. Concretament, es reivindica ni més ni menys quan Maria va pujar al cel quan es va morir. Sens dubte és una de les celebracions més solemnes de l’Església.

La vida eterna, el significat de la festivitat religiosa

Cada 15 d’agost, la Mare de Déu queda exempta de tota culpa. Tal com assenyala l’Església Catòlica, en els darrers dies de la seva vida va ser “acollida a la glòria celestial en cos i ànima i exaltada pel Senyor com a reina de l’univers“, de manera que es va unir plenament amb el seu fill, “senyor dels governants i vencedor del pecat i la mort”.

Representa un signe de consol i esperança segura per als seguidors de l’Església. S’entén, doncs, que l’Assumpció de Maria és una anticipació de la resurrecció de la carn, i marca el destí per la resta dels homes al final dels temps quan els arribi el judici final, per assolir la vida eterna.

L’origen pagà, ofrenes a la deessa Diana de Roma

A la mitologia grega, Artemisa era la deessa de la caça. Els romans la van rebatejar com a Diana i celebraven un festival en honor seu durant la lluna plena d’agost: la Nemoràlia.

Els seguidors de Diana es reunien al llac Nemi, als afores de Roma, i encenien torxes en commemoració a la deessa, es col·locaven flors als cabells i li feien ofrenes amb tot tipus de fruites. Per tot això, la Nemoràlia era una festa molt popular a l’antiga Roma i el cristianisme va incorporar la celebració dins la seva pròpia litúrgia.

Quan aquesta nova religió es va començar a estendre per tot el continent, els déus romans van quedar en segon pla i la festa romana es va transformar en una celebració cristiana sobre la Mare de Déu.

On és festiu el 15 d’agost?

El 15 d’agost, que enguany és dimarts, és festiu a tot el territori espanyol. De fet, molts pobles aprofiten aquesta festivitat i les vacances estivals de la població per celebrar les seves festes majors. Tant és així que el 15 d’agost és el dia de l’any en què més festes majors hi ha. A Barcelona, també hi ha dues festivitats.

Festes a Barcelona el 15 d’agost

Sigui quin sigui l’origen de la festivitat, el 15 d’agost coincideix amb moltes celebracions a Barcelona.

  • Festa Major de Gràcia 2023. Se celebra del 15 al 21 d’agost del 2022 i és coneguda, entre altres aspectes, per la decoració de carrers, places i balcons que el veïnat prepara durant tot l’any. L’origen de la festa és gairebé paral·lel a la urbanització de la vila. La primera referència documentada de la celebració és del 1817.
  • Festes de Sant Roc a la plaça Nova. Es fan del 12 al 16 d’agost. L’Associació de Festes de la Plaça Nova procura conservar any rere any les tradicions. Per això, en les Festes de Sant Roc a la plaça Nova mai falten els tradicionals panellets, la possibilitat de beure en porró llarg o de participar en la cucanya. El plat fort d’aquestes festes és el 16 d’agost, dia de Sant Roc.