El repunt de contagis de la covid-19 ja fa dies que es nota a les farmàcies i s’ha traduït en un augment de la demanda de tests d’antígens. Els farmacèutics constaten que des de fa dos mesos la venda s’ha disparat entre les persones menors de 60 anys, perquè ara no se’ls fan proves diagnòstiques als centres d’atenció primària. Tot això, en un moment en què les noves variants de l’òmicron, la BA.4 i la BA.5, ja són majoritàries a Catalunya.

El president de la Federació d’Associacions de Farmàcies de Catalunya, Toni Torres, explica que del gener a l’abril les vendes van anar baixant “aproximadament a un límit que era el que hi havia abans de l’onada del desembre”. En els darrers mesos, però, les vendes de tests han pujat amb força. Torres afirma que la majoria de compradors són gent d’entre 20 i 50 anys “i la motivació és un hàbit de seguretat envers el seu entorn”.

El volum de vendes de tests d’antígens, però, encara està lluny de les xifres del gener, coincidint amb el pic de la sisena onada.

Són xifres d’una població que ha entès de què va la covid i vol prendre les precaucions adients per no contagiar més del que toca”
Toni Torres, president de la Federació d’Associacions de Farmàcies de Catalunya

Entre un 20 i 25 % són positius

Sobre els resultats dels tests que es realitzen a les farmàcies, Torres diu que entre el 20 i el 25 % són positius: “És una dada que traiem entre uns quants farmacèutics coneguts, però és representativa“. Això, explica, situa la positivitat dels tests realitzats a les farmàcies entre cinc i 10 punts per sobre respecte a fa dos mesos.