dona tosint
Foto: Annie Spratt

Les persones que tinguin símptomes compatibles amb la covid podran demanar la baixa laboral i rebre l’alta al cap de 5 dies de manera automàtica. El tràmit de sol·licitar la baixa per covid es farà a través de La Meva Salut o del web citasalut.gencat.cat i no requerirà anar a cap centre sanitari ni presentar cap prova positiva. El govern català recupera aquesta mesura, que ja es va posar en pràctica durant la sisena onada, davant l’increment de contagis de les últimes setmanes i per ajudar a descongestionar l’atenció primària. Ho ha explicat en roda de premsa la directora del Servei Català de la Salut, Gemma Craywinckel, que també ha concretat que la baixa i alta automàtiques es començaran a tramitar a partir del 6 de juliol a la mitjanit. Tot i això ha puntualitzat que pot ser que fins després d’unes hores el sistema no estigui plenament operatiu.

Les responsables de Salut han explicat que en les últimes quatre setmanes s’han gairebé duplicat les baixes per motius relacionats amb virus respiratoris, en concret un 85 %, i que el mecanisme de les baixes automàtiques permet preservar els recursos dels CAP. Es fa, diu Salut, perquè és un sistema autolimitat en el temps, basat en la corresponsabilitat del ciutadà, que va funcionar en onades anteriors i que evita la presencialitat als centres d’atenció primària: “És el mateix que si una persona va al CAP dient que ha tingut febre, que té tos… El metge li donarà la baixa”. En cas que, un cop passats els cinc dies de baixa automàtica, els símptomes persisteixin, es recomana anar al metge.

Malgrat la mesura, en la compareixença d’aquest dimarts la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, ha explicat que s’està produint un alentiment dels casos nous de covid, que, tot i que continuen creixent, creixen menys.

Justament, la Societat Espanyola d’Epidemiologia (SEE) havia reclamat que les persones amb covid es tornessin a aïllar, com es feia fins al mes de març, quan la mesura va caure. Els epidemiòlegs creuen que els contagiats han de poder teletreballar o tenir la baixa laboral.

No hi haurà restriccions per la setena onada

Tot i l’increment de contagis, el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, ha descartat aquest dilluns que es puguin tornar a imposar restriccions a Catalunya. “No està sobre la taula perquè la situació és absolutament diferent de la de fa un o dos anys”, ha afirmat.

Ara bé, el conseller sí que fa una crida a la prudència de les persones més fràgils o immunodeprimides i els recorda que es poden protegir posant-se la mascareta en interiors i quan tinguin contacte amb persones vulnerables, una mesura que també va recomanar fa uns dies la ministra de Sanitat, Carolina Darias.