test saliva covid

Amb l’expansió de la variant BA.5 d’òmicron i l’augment de casos de covid a Catalunya, la demanda de test d’antígens s’ha disparat, especialment en menors de 60 anys. A les farmàcies pots trobar dos tipus de proves autodiagnòstiques: la nasal i la de saliva. Tens tos, mal de cap, febre, dolor muscular o altres símptomes propis del coronavirus i vols sortir de dubtes?

A continuació et detallem on pots comprar el test de saliva i comparem l’efectivitat que té amb la del test d’antígens nasal.

On es pot comprar el test de saliva?

Segons l’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris, els tests d’antígens, ja siguin nasals o de saliva, són de venda exclusiva en farmàcies. L’entitat recomana no adquirir-los en altres punts de venda perquè podrien no reunir les condicions necessàries per detectar la covid.

En el cas que s’opti per un test de saliva, les autoritats sanitàries recomanen utilitzar tests d’autodiagnòstic amb una especificitat del 97 % i una sensibilitat del 90 %.

Efectivitat del test d’antígens de saliva

La càrrega viral acostuma a ser menor en les mostres de saliva, en comparació amb les secrecions nasofaríngies. Per això, segons l’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris, en cas que la càrrega viral sigui baixa, la sensibilitat i efectivitat del test de saliva pot ser menor que la del test d’antígens nasal.

En la mateixa línia, un estudi de l’Atenció Primària Metropolitana Nord conclou que els tests d’antígens ràpids (TAR) amb mostres nasals funcionen millor que els que es realitzen amb una mostra de saliva a la boca. Després d’analitzar mostres de 300 pacients, només un terç dels positius que es van detectar amb la prova nasal van obtenir el mateix resultat quan se’ls va fer el test bucal.

L’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris també alerta que no s’ha d’emprar mai una mostra diferent de la que s’especifica en les instruccions de cada test perquè augmenta el risc d’obtenir un resultat equivocat.

Com fer un test d’antígens de saliva?

El test d’antígens de saliva és més senzill de fer i menys molest que el nasal. El Consell General d’Infermeria explica en un tutorial que abans de fer-te la prova hauràs d’estar 30 minuts sense menjar, beure o fumar. Un cop passi aquesta estona, fes dues respiracions profundes i força la tos per facilitar l’expulsió de la saliva. Després deposita-la al tub i tanca l’envàs per poder barrejar el reactiu amb la teva mostra. Un cop ho tinguis, introdueix la pipeta i agafa una part del líquid i deposita’l sobre la placa reactiva. Espera 20 minuts i ja podràs conèixer-ne el resultat!