reinfecció covid ba5 omicron

Si bé ha baixat la gravetat dels casos, a principis d’aquest estiu s’han incrementat molt el nombre de positius per coronavirus comunicats pel Departament de Salut i, també, els casos de reinfeccions per covid. Ara bé, cal tenir en compte que molts contagiats no estan registrats, ja que no es fan proves a les persones no vulnerables. Tot i això, molts ciutadans amb símptomes que es fan el test d’antígens a casa acaben donant positiu, tant persones que no s’havien infectat mai com gent que fa poc havien passat la malaltia. La causa de les reinfeccions sembla clara: la nova variant BA.5 d’òmicron, una de les causants d’aquesta setena onada.

Per què la variant BA.5 de la covid està causant més casos de reinfecció per covid? Hi ha diverses respostes a aquesta pregunta.

L’òmicron pot donar poca immunitat

Una de les hipòtesis actuals sobre la reinfecció de la covid rau en la immunitat que porta la variant òmicron, que pot ser més baixa en comparació amb variants anteriors com la de Wuhan o la delta. Alhora, la sisena onada de la covid va arribar a Catalunya entre finals del 2021 i principis del 2022 i molta gent contagiada ha perdut la immunitat adquirida per la malaltia sis mesos després. Ho explica la presidenta de l’Associació d’Infermeria Familiar i Comunitària de Catalunya (AIFiCC), Ester Giménez. En declaracions a betevé, confirma que els centres d’atenció primària de Barcelona detecten més pacients reinfectats mig any després d’haver passat la malaltia. Tot apunta que aquests casos s’han contagiat amb la subvariant BA.5 (ja majoritària a Catalunya), si bé en l’escenari actual no es pot determinar quina variant afecta cada pacient perquè habitualment no es fan proves PCR.

S’escapa més de les vacunes

Alhora, cal tenir en compte que les vacunes contra la covid estaven pensades per combatre la variant original, la que es va estendre la primavera del 2020, i les mutacions que acumula les diferents subvariants d’òmicron esquiven parcialment la protecció davant del contagi que podien donar els primers vaccins. És el que va relatar la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas.

Ara bé, tant experts epidemiòlegs com el Departament de Salut insisteixen en la importància de les dosis de reforç per evitar casos greus de covid.

Risc alt de reinfecció entre els joves

Carmen Cabezas ja va assegurar que la variant BA.5 d’òmicron ha fet incrementar el percentatge de reinfecció, sobretot, entre els més joves. De fet, Salut calcula que una de cada quatre persones menors de 50 anys corren el risc de tornar-se a infectar en aquesta setena onada, motiu pel qual les autoritats sanitàries fan una crida per rebre la tercera dosi de la vacuna covid si encara no se’ls ha administrat.

La vacuna, afegeixen, també ajudarà a protegir les persones més vulnerables.