El Centre per la Defensa dels Drets Humans Irídia ha comptabilitzat tres possibles casos de persones ferides per bales d’escuma durant les protestes de suport a Pablo Hasél dimarts a la nit, dues d’elles a Barcelona. Si es confirma que es tracta de lesions per trets dels Mossos d’Esquadra, demanen responsabilitats. Des de Stop Bales de Goma, reclamen una investigació independent del cos policial.

El conseller d’Interior, Miquel Sàmper, ha explicat que s’ha requerit informació dels fets, però no ha detallat si s’ha obert una investigació. Per les entitats que rebutgen l’ús de bales d’escuma, aquesta no és una solució. Carles Guillot, membre de Stop Bales de Goma, lamenta que “tenim exemples un rere l’altre, i s’ha de crear una comissió independent que investigui i fiscalitzi totes les actuacions policials“. Guillot considera que aquest equip o comissió que s’encarregui de la investigació ha d’estar formada per gent que no estigui dins del cos policial.

“Tan lesius com les pilotes de goma”

Des d’Irídia treballen per recopilar informació per esclarir els fets i fan una crida per obtenir imatges que hi puguin ajudar. Diuen que aquest armament és tan lesiu com les pilotes de goma. De fet, recorden que quan es va aprovar la prohibició de les bales de goma al Parlament de Catalunya l’abril del 2014 ja van dir que no era una victòria si se substituïa per projectils d’escuma.

Reclamem que es faci pública la instrucció que regula l’ús de les bales d’escuma.
Anaïs Franquesa, advocada d’Irídia

Anaïs Franquesa, advocada d’Irídia, explica que “els projectils de foam són armes de precisió que no s’han de fer servir per dispersar els manifestants, és per a persones concretes, hi ha un visor i no es pot disparar en zones sensibles, com el cap“. Franquesa ha tornat a reclamar que es faci pública la instrucció que regula l’ús d’aquests projectils per part dels agents dels Mossos d’Esquadra, per saber quin és el protocol intern que indica cap a on es pot disparar i en quines zones”.

Més mecanismes de control als Mossos

L’entitat Irídia demana modificar els mecanismes de control del cos dels Mossos d’Esquadra. Ho ha dit l’advocat Andrés García Berrio en una entrevista al programa ‘bàsics‘ de betevé. “És una arma amb molt potencial i hi ha errors molt greus a l’hora de fer-la servir i amb els mecanismes de control posteriors”, ha dit. Lamenta que l’administració no investigui els fets i que sigui sempre la societat civil qui recopili proves i ho investigui.