Diverses persones que han perdut l’ull per actuacions dels Mossos d’Esquadra han engegat una campanya per reclamar que es prohibeixin els projectils de “foam” com a armament policial. També demanen revisar el model policial actual i crear un organisme independent que fiscalitzi les actuacions dels Mossos.

Aquesta campanya, impulsada per Stop Bales de Goma i Ojo con Tu Ojo, s’ha engegat una setmana després que una noia de 19 anys hagi perdut l’ull durant una manifestació en suport del raper empresonat Pablo Hásel. Ara els Mossos investiguen si la greu ferida va ser a causa d’un projectil de “foam” disparat per la policia. La setmana passada, Stop Bales de Goma ja va fer part d’aquestes reivindicacions, en demanar investigacions independents sobre les actuacions policials.

14 mutilats d’un ull des del 2001 per actuacions policials

En el vídeo hi apareixen ferits com Ester Quintana, que es va quedar sense un ull en la vaga general del novembre del 2012, o Roger Español, que va patir la mateixa mutilació durant les protestes per la sentència del procés l’octubre del 2017. Els afectats recorden que des del 2001 són 14 les persones que han perdut un ull per actuacions policials. Carles Guillot, uns dels afectats i que des del 2001 lluita per la fi de les pilotes de goma i més tard contra les bales de “foam”, lamenta que “encara hi hagi persones que pateixen mutilacions durant protestes” i adverteix que els afectats seguiran lluitant per posar fi a aquest tipus d’armes que fa servir la policia.

El 2013, Stop Bales de Goma ja va presentar un vídeo impactant que volia aconseguir la prohibició de les bales de goma, i que finalment el Parlament de Catalunya va aprovar. Ara preparen una campanya a escala estatal i internacional per impulsar la prohibició dels projectils que van substituir les bales de goma.