Joan Ollé

(ACN) El director teatral Joan Ollé, acusat d’assetjament sexual i abús de poder, ha reivindicat el seu dret a la “presumpció d’innocència”, que entén “tan fonamental com la llibertat de premsa”. En un comunicat remès al programa de la SER, en què col·labora, ‘Aquí, amb Josep Cuní’, ha assegurat que no vol “altra cosa que comparèixer com més aviat millor” davant dels òrgans competents de l’Institut del Teatre (IT) i la Diputació de Barcelona per aclarir l'”assumpte”.

“No vull entrar al ball d’aquesta encesa justícia paral·lela, mediàtica i de xarxes, tot i que la condemna ja ha estat dictada“, ha afegit. Ollé, que aquest dilluns va ser apartat de la docència, ha agraït les “paraules de suport rebudes”. La junta de l’entitat formativa va acordar “iniciar el protocol” per casos de denúncies d’assetjament denunciats per l”Ara’, és a dir, obrir una investigació interna de la Comissió de Prevenció i Investigació d’Assetjaments.

Apartat cautelarment de la docència

La comissió va rebre l’encàrrec d’investigar les “diverses acusacions” que recull la investigació del diari ‘Ara’ i que assenyalen principalment tres professors de la casa. En relació amb Joan Ollé, Magda Puyo, en qualitat de directora general de la institució, va decidir “apartar-lo cautelarment” de les classes mentre es duu a terme la investigació.

Una altra decisió de la junta va ser la creació d’una “oficina d’acompanyament” anònim perquè els alumnes puguin expressar “allò que potser en una aula, o directament a la direcció, no vulguin o puguin explicar”. També s’organitzaran unes jornades de reflexió amb altres ens del sector.

“Amb els alumnes hem conclòs que el protocol és una eina imprescindible, però que pels motius que siguin, o perquè nosaltres no hi hem donat la publicitat necessària, no el coneixien”, va assegurar. Puyo va admetre que tot i els casos denunciats ara a través de la premsa, des que és directora de l’Institut del Teatre només s’ha registrat una “queixa escrita” l’any 2016, envers la qual la direcció “va actuar, potser sense el resultat que s’esperava”. La setmana passada se n’hi va sumar una altra “que ja està a la comissió”, segons va informar. Aquesta queixa es va presentar divendres i afecta també Joan Ollé, segons van confirmar a l’ACN alumnes de l’Institut del Teatre.

Entre 200 i 300 alumnes de l’Institut del Teatre s’han concentrat aquest dimarts i, en un comunicat, han considerat “de mínims” el fet que s’hagi aparat Ollé de la docència. Continuen demanant la dimissió de la directora, Magda Puyo, i del seu equip, entre altres mesures.