El govern català en funcions ha anunciat aquest dijous els canvis en les restriccions a Catalunya i les mesures per la covid-19 a partir de dilluns, 15 de març. La principal novetat és que s’aixeca el confinament comarcal per a les bombolles de convivència. La consellera de Salut en funcions, Alba Vergés, ha assegurat que el perímetre comarcal no desapareix, sinó que passa a ser “permeable però que això no vol dir “ens podem moure a fer de tot”. També ha confirmat que el comerç no essencial podrà obrir els caps de setmana. Aquesta nova resolució té una durada de 14 dies, però Vergés ha dit que és una situació que es vol mantenir més enllà d’aquesta data.

Canvis en l’esport i reobertura de les sales de joc

El conseller d’Interior en funcions, Miquel Sàmper, ha explicat que també reobriran a partir de dilluns les sales de joc, casinos i bingos amb un aforament limitat al 30 % amb un màxim de 100 persones a l’interior dels locals.

Pel que fa a l’esport, es reprenen les competicions esportives de menors de 16 anys i també es permet el públic en aquelles que tinguin seient preassignat, a excepció de les competicions estatals i internacionals.

Desplaçaments fora de la comarca amb la bombolla de convivència

El govern de la Generalitat ha acordat aixecar el confinament comarcal a Catalunya, vigent des del 8 de febrer. A partir de dilluns, 15 de març, estarà permès sortir de la comarca i desplaçar-se per tot el territori català, però sempre que es faci amb la bombolla de convivència. Vergés ha insistit que es tracta el perímetre comarcal no desapareix, sinó que passa a ser “permeable”.

Si es manté més enllà de dues setmanes, aquest canvi ajudarà a planificar els desplaçaments per Setmana Santa.

El comerç no essencial podrà obrir en cap de setmana

Pel que fa a les restriccions en vigor, el principal canvi afecta el sector del comerç. A partir de dilluns, 15 de març, podran tornar a obrir els caps de setmana. Per tant, el primer dissabte en què aquests establiments tornaran a treballar serà el 20 de març.

També s’acaba la limitació pel que fa als locals amb una superfície superior a 400 metres quadrats. Vergés ha anunciat que es permetrà l’obertura de grans establiments de fins a 800 metres quadrats.

Els comerciants ja fa temps que reclamaven posar fi a aquesta restricció. De fet, fins i tot han fet una crida a obrir simbòlicament aquest dissabte, 13 de març, per pressionar el Procicat.

Calendari de restriccions per la Setmana Santa 2021

El govern català treballa amb un calendari de flexibilització de mesures per als dies festius de Setmana Santa, que seran també les primeres vacances escolars del 2021. L’any passat, la Setmana Santa va coincidir amb la primera onada de la covid-19 i hi havia en vigor el confinament domiciliari. Per tant, els ciutadans no van poder viatjar ni desplaçar-se a altres municipis ni comunitats.

Crida a mantenir la prudència

Tot i la millora de la situació epidemiològica, el govern en funcions ha insistit que la pandèmia continua i, per tant, que no es pot abaixar la guàrdia. Per això recorden que cal mantenir les mesures de prevenció bàsiques: mascareta, distància, neteja de mans i ventilació.