La policia francesa ha començat a desallotjar l’AP-7, a l’altura d’El Pertús, pels volts de les vuit del matí. En un primer, moment ha retirat els concentrats un per un, però poc després ha fet servir gas pebre en repetides ocasions. Això ha fet recular els manifestants, molts d’ells amb picor intensa als ulls i cuissor a la gola.

Algunes persones han intentat combatre els efectes d’aquest gas i s’han posat aigua a la cara. D’altres han necessitat atenció mèdica. Sanitaris per la República confirma que han atès pel llançament del gas fins a 60 concentrats. També s’ha assistit una persona que ha caigut a terra després que la Gendarmeria hagi ruixat la gent.

Durant les mobilitzacions per la sentència del procés, la Policia Nacional també va utilitzar gas per dispersar els manifestants. Concretament, van fer servir gas lacrimogen la nit del dimecres 16 d’octubre als voltants del passeig de Sant Joan i també el divendres 18 d’octubre a la via Laietana i a la plaça d’Urquinaona.

Els Mossos d’Esquadra, en canvi, tot i anunciar abans del veredicte del Suprem que disposen de gas pebre, no l’han utilitzat. L’anunci d’aquesta eina policial per dispersar manifestants va crear molta polèmica i va ser criticat per diverses entitats dedicades als drets humans com Irídia així com els sindicats policials. 

El conseller d’Interior, Miquel Buch, va atribuir l’anunci a un “error” de comunicació i va destituir la cap de Comunicació del departament.