La policia francesa, els Mossos d’Esquadra i la Guàrdia Civil han començat a desallotjar

 a partir de les 8 h d’aquest dimarts els centenars de persones que hi havia concentrades al Pertús des de feia pràcticament 24 hores. Els han arrencat un per un d’on estaven asseguts, a l’asfalt de l’AP-7. Poc després, s’ha pogut veure com la policia francesa ha llançat gas pebre en repetides ocasions i ha donat alguns cops i empentes als manifestants. Això els ha fet retrocedir cap a l’escenari, molts d’ells amb picor als ulls i al coll. Segons ha informat en un tuit Sanitaris de la República, 125 persones han hagut de ser ateses pels efectes d’aquest gas i una possible fractura.

19 detinguts

Durant l’actuació policial la Gendarmeria ha detingut 18 persones per oposar-se a alliberar la via pública i els Mossos d’Esquadra, una per atemptat contra l’autoritat. Els detinguts per la policia francesa han quedat en llibertat a la tarda, i segons Alerta Solidària, alguns hauran de declarar davant d’un jutge francès la setmana que ve.

Tres hores després de l’inici del desallotjament, els Mossos han demanat als concentrats que abandonessin la carretera cap al Pertús. Els han arraconat i la gent ha començat a deixar lliure aquest punt de la carretera.

Després de l’actuació policial, s’ha treballat per retirar tots els elements que havien quedat a la via i, finalment, s’ha reobert l’AP-7 al trànsit a quarts de cinc, després de 31 hores de tall.

Nova crida del Tsunami Democràtic

El desallotjament no ha estat fàcil. A banda dels centenars de persones concentrades a l’autopista, durant la nit també s’han reforçat les barricades amb tanques i les mitgeres de formigó de la via. Tots aquests obstacles han allargat el desallotjament durant hores. Paral·lelament, des del Twitter de Tsunami Democràtic s’ha fet una crida perquè la gent ocupés la NII a l’altura la Jonquera. Cap a les 11 hores, els manifestants s’han traslladat cap a aquest punt i  un miler de persones han tallat la via en els dos sentits de la marxa. Aquest però no és l’únic missatge que ha enviat el Tsunami Democràtic. Aquest dimarts també ha convocat a la gent perquè ,a partir de les 18 h, bloquegi la frontera entre França i el País Basc amb una marxa lenta.

La Jonquera, tallada la primera nit de bloqueig

Molts dels manifestants han passat la nit per mantenir el bloqueig de la frontera durant tres dies, seguint la convocatòria de Tsunami Democràtic. Han dormit en tendes de campanya o a l’interior dels cotxes estacionats al mig de la carretera per impedir el trànsit de vehicles o als pàrquings del Pertús.

Cap als volts de les set del matí la gent ja estava activa. Mentre que en un dels extrems de la mobilització s’ha fet un esmorzar popular, a l’altre s’ha reforçat la presència de gendarmes amb més d’un centenar de policies. Davant del que semblava un desallotjament imminent per part de la policia francesa, els manifestants s’han assegut a terra amb les mans en alt i han cridat “Som gent de pau”.