L’atenció mèdica i els informes forenses dels detinguts durant els aldarulls postsentència no es van fer seguint els protocols establerts en àmbit internacional. La denuncia l’han feta des d’Alerta Solidària i l’Observatori del Sistema Penal dels Drets Humans en un debat al programa ‘El matí de Barcelona’, de betevé.

Segons Iñaki Rivera, director de l’Observatori, els forenses, que són els encarregats de fer l’informe que marca el grau de lesions que tenen els detinguts, no han fet la seva feina d’acord al que estableix els articles 83 i 84 del Protocol d’Istanbul (la guia amb els estàndards internacionals els drets humans per a la valoració mèdica i psicològica de possibles víctimes).

Rivera va més enllà i afirma que en la meitat dels casos, els detinguts no tenen el reconeixement mèdic de les lesions que fa el forense, ni tampoc el del CAP.

Fonts del Departament de Justícia, però, han assegurat a betevé que els forenses actuen amb total “professionalitat” i “rigor”, i ha demanat que es facin públics els casos en què això no ha estat així.

“Els forenses han fet els ulls grossos”

La mateixa opinió la comparteix Jordi Colomines, advocat i pare d’un dels detinguts durant els aldarulls, que assegura que el seu fill ha patit maltractaments per part de la policia. Colomines creu que, en general, els forenses “han fet els ulls grossos” i “no han recollit pràcticament res”. Una excepció, diu, va ser l’informe forense que li van fer al fill: “Hi posa com set o vuit lesions. Això és com donar-te la Bíblia”, sentencia.

Colomines també afirma que el metge que va atendre en un primer moment el noi es va negar a mullar-lo amb aigua per treure-li la sang que tenia pertot arreu, com volia la policia. Segons explica, el metge va haver d’atendre’l mentre tenia sis policies a sobre pressionant perquè se’l volien emportar. El jove va rebre nou punts de sutura al cap per un trau que, segons el seu pare, li van fer els agents.

Atenció mèdica envoltat de policies

El portaveu d’Alerta Solidària, Xavier Pellicer, també denuncia que a Espanya no hi ha interès a denunciar la tortura i afegeix que els metges de guàrdia que van atendre els detinguts ho van fer sense les condicions requerides. És a dir, que els detinguts en la meitat dels casos anaven emmanillats i van ser atesos pel metge en presència de policies, alguns d’ells encaputxats, amb la intimidació que això suposa per a la persona ferida.

Sobre la denuncia de presumptes maltractaments policials als detinguts, Rivera denuncia que les persones que fan aquesta feina tenen un nivell d’exposició personal “molt alt i molt greu”i que no reben cap tipus de suport institucional. Ell mateix ha rebut tres denúncies per parlar de casos de maltractament policial i ha de fer front a processos penals. Precisament, un dels nois detinguts durant els aldarulls ha presentat una querella contra la Policia Nacional per maltractaments.

 

22 detinguts continuen a la presó

De les 212 persones detingudes arran dels aldarulls, 22 continuen a la presó. Alguns d’ells estan acusats de més d’un delicte (desordres públics, lesions, atemptat a l’autoritat…) i, segons Rivera, hi ha gent que es pot arribar a enfrontar a penes de 10 anys de presó.