Oriol Junqueras

(ACN) L’advocat general del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE), Maciej Szpunar, ha dit que el líder d’ERC, Oriol Junqueras, hauria de ser reconegut com a eurodiputat. En aquest sentit, Szpunar ha conclòs que el mandat d’eurodiputat surt “només del vot dels electors” en la resposta a una qüestió prejudicial plantejada pel Tribunal Suprem a instàncies de la defensa de Junqueras.

En el text, Szpunar assegura que la condició de membre de l’Eurocambra no pot quedar “supeditada” a cap tràmit, com el jurament de la Constitució espanyola. Ara bé, la posició de l’advocat general no és vinculant, sinó que es tracta d’una recomanació que haurà d’acabar dirimint el mateix TJUE. Ho ha de fer en els propers mesos.

Szpunar no es pronuncia sobre la immunitat

La raó principal de la qüestió preliminar té a veure amb la possible immunitat d’Oriol Junqueras, en tant que eurodiputat electe. Tot i així, el polonès Maciej Szpunar no ha emès cap veredicte sobre això en el text, sinó que ha constatat que “correspon al Parlament Europeu pronunciar-se sobre l’oportunitat de suspendre o mantenir la immunitat d’un dels seus membres”.

En paral·lel a això, Szpunar avisa que un estat membre està “obligat” a abstenir-se “d’adoptar qualsevol mesura que pugui obstaculitzar els tràmits del membre del Parlament necessaris per assumir efectivament les seves funcions”.