Els Mossos d’Esquadra tenen previst utilitzar el gas pebre com a eina de dispersió i dissuasió policials en cas que hi hagi aldarulls per la sentència del judici del procés. Segons ha pogut saber betevé, la Prefectura de Policia fa dies que està dissenyant el dispositiu i analitzant els riscos d’ordre públic que es podran produir als carrers de Barcelona, i no descarten fer ús d’aquesta substància, que, malgrat que fa temps que forma part de l’armament del cos, no han utilitzat mai. Expliquen que la faran servir en moments puntuals i crítics. Les mateixes fonts diuen que és una mesura efectiva per dissuadir aldarulls importants i a la vegada menys lesiva que les porres i els escuts. Ara bé, reconeixen i remarquen que el gas pebre causa sensació d’ofec i d’angoixa durant uns 20 minuts.

Fonts properes al cos preveuen una “tardor calenta” a Catalunya, sobretot per l’anunci de la sentència de l’1-O, que, segons va apuntar el fiscal Zaragoza, s’emetrà abans del 12-O. Ara bé, als Mossos d’Esquadra els preocupen tres dates més. En primer lloc, dos aniversaris: el del referèndum de l’1 d’octubre i el de l’aturada de país del dia 3, i després el 12 d’octubre, el Dia de la Hispanitat. En aquest últim cas, les mateixes fonts apunten que pot ser una data complicada si coincideix amb la sentència i, a més, hi ha al carrer manifestants unionistes i independentistes.

El cos preveu tenir a punt a partir d’aquest 1 d’octubre un dispositiu policial “de màxims”. Això vol dir que tindran pràcticament disponibles tots els efectius de l’ARRO i de la Brigada Mòbil. Fonts properes a la prefectura diuen que l’objectiu és garantir el dret a manifestació de tots els ciutadans i fer front a possibles aldarulls.

Noves eines policials

A banda del gas pebre, els Mossos també tenen previst fer ús de tanques per evitar que les manifestacions i concentracions puguin superar les línies policials fixes i entrar-hi en contacte. Ara bé, no seran les tanques grises o grogues que s’han vist habitualment lligades amb brides davant el Parlamenta la Delegació del Govern o la Llotja de Mar pel Consell de Ministres del 21-D.

El cos ha vist que aquestes són fàcils de superar per als manifestants i que sovint s’utilitzen per llançar-les contra el terra o contra el dispositiu policial, fet que posa en perill la seva integritat i la dels agents. Per això, a partir d’ara, utilitzaran unes tanques més altes —d’un metre i mig d’alçària— amb una plataforma. Estan dissenyades perquè els manifestants trepitgin la plataforma i així no puguin tombar la tanca ni llançar-la. Es col·locaran en els llocs en què la policia ho cregui convenient i amb una previsió de 24 hores.

A banda d’aquestes tanques, també tenen dues eines policials més en fase d’estudi. D’una banda, unes xarxes amb un filat metàl·lic, a l’estil d’una malla, que s’utilitzen com les tanques per protegir i aïllar edificis com el Parlament o la Delegació del Govern quan s’hi convoquen concentracions de protesta. I de l’altra, focus de grans dimensions per enlluernar els manifestants.