El centre Irídia ha respost a l’anunci dels Mossos d’Esquadra d’incloure l’esprai de gas pebre com a eina de dispersió i dissuasió policial en cas que hi hagi aldarulls per la sentència del judici del procés. L’entitat s’oposa a la utilització per “l’impacte físic i psicològic” que pot tenir en els manifestants.

Irídia explica que aquesta eina és un combinat d’aigua, pebre i colorants. Això provoca, diuen, que la gent a la qual va dirigida quedi tacada, i asseguren que poden sentir angoixa i ofegament durant mitja hora. I és que, amplien “hi ha informes que indiquen que l’impacte psicològic és elevat i que genera por i pànic. En grans aglomeracions de manifestants, alerten que aquests efectes podrien generar un efecte d’allau humana i caigudes que posin en perill la seguretat de la resta de participants.

L’entitat també parla de lesions físiques en persones amb quadres “complexos de base”, com les persones asmàtiques. En aquests casos, la irritació de les vies respiratòries “pot tenir conseqüències molt més greus que per a la població en general”.

Per tot això, demanen al Departament d’Interior que reconsideri l’opció d’utilitzar-lo. Adverteixen, que en tot cas “estaran pendents dels efectes que pugui generar”.