La protesta convocada pel Tsunami Democràtic manté tallada la frontera amb França a l’AP-7 a la Jonquera, a l’altura del Pertús. El tall, que afecta tots dos sentits de la marxa ha començat a primera hora d’aquest dilluns i la intenció de la plataforma és mantenir-lo durant tres dies, fins dimecres. Els manifestants han portat aliments i provisions per passar tres jornades a la carretera, i també sacs de dormir i aïllants per fer-hi nit.

cartell Tsunami "Tothom a la Jonquera"Menjar tall autopista Tsunami Democràtic

Des del primer moment s’ha instal·lat un escenari al mig dels vials de circulació “per fer-hi parlaments i concerts”. El primer a actuar-hi ha estat el cantautor Lluís Llach. Al capvespre s’hi han succeït més actuacions, que s’han hagut d’interrompre en alguns moments per la força del vent. També s’han col·locat diversos elements per dificultar la reobertura del trànsit en cas d’un desallotjament. Els participants han desplaçat les estructures de formigó de la mitjana fins el mig de la carretera i han clavat vares de ferro a l’asfalt.

Al tall s’han apropat diverses furgonetes dels antiavalots de la Gendarmeria francesa, que han muntat un cordó policial a aproximadament un quilòmetre de distància del punt on s’ha muntat l’escenari. En alguns moments els agents s’han col·locat els elements de protecció que utilitzen en les càrregues policials, un extrem que no s’ha arribat a produir. Centenars de persones se’ls han assegut al davant de manera pacífica. L’alcalde de Prats de Molló, Claude Ferrer, s’ha presentat al punt del tall per mediar amb la policia francesa.

Durant la tarda i fins la nit, centenars de persones han seguit arribant al punt del tall i han muntat tendes de campanya al mig de l’autopista i als vorals i aparcaments propers, també al peu de la Nacional II.

Els CDR han donat suport a la convocatòria amb missatges a les xarxes socials i han convocat una protesta a les portes de la Delegació del Govern espanyol a Barcelona com a alternativa per les persones que no poden desplaçar-se fins a la Jonquera.

Talls quilomètrics a la frontera

La protesta ha provocat en un primer moment fins a 20 quilòmetres de tall a l’AP-7 en sentit nord, gairebé des de Figueres i fins a la frontera amb França. Els vehicles s’han hagut de desviar per la sortida 3 (Figueres Nord) cap a l’N-II en direcció França. També el servei francès d’autopistes ha informat de fins a 14 quilòmetres d’embús a la Catalunya del Nord, des de la sortida de Perpinyà Sud de l’A-9, a l’altura del Voló. Les cues s’han traslladat a la Nacional II, la via alternativa paral·lela a l’AP-7, i a la carretera de Portbou. Durant tota la tarda hi ha hagut retencions d’uns deu quilòmetres en totes dues vies.

A la banda francesa, la Gendarmeria ha intentat localitzar els propietaris dels cotxes estacionats al mig de la via per demanar-los que voluntàriament els moguessin. Algunes grues avisades per la policia francesa han començat a retirar alguns cotxes i han permès que els vehicles encallats fessin mitja volta per sortir de l’embús. Alguns dels manifestants han explicat a l’Agència Catalana de Notícies que la policia francesa els ha advertit que el cost de la grua és d’entre 600 i 700 euros.

“L’únic camí és seure a parlar”

La voluntat de Tsunami amb aquesta acció a la frontera és apel·lar la comunitat internacional perquè faci entendre a l’Estat espanyol que “l’únic camí és seure a parlar”. En un comunicat, l’entitat ha qualificat d'”èxit absolut” la primera jornada de mobilització, i considera que ha posat de manifest “que el problema polític entre Catalunya i Espanya és i serà un problema europeu”.

Acció prèvia durant la jornada de reflexió

Després de convocar activitats a centenars de municipis durant la jornada de reflexió, el Tsunami Democràtic  havia anunciat que preparava “l’acció més ambiciosa”, per als dies 11, 12 i 13 de novembre, just l’endemà de les eleccions eleccions generals del 2019. En un comunicat van cridar la ciutadania a preparar-se per a un 11-S que s’allargarà tres dies. És la resposta, diuen, a l’absència “d’una solució política a l’exercici del dret d’autodeterminació”. Advertien també que la mobilització no dependria del resultat de les eleccions ni tampoc de les vegades que es puguin repetir.