El Col·legi de l’Advocacia de Barcelona (ICAB) ha publicat xifres dels casos de violència de gènere atesos des del Torn d’Ofici, és a dir, el servei d’advocacia gratuïta al qual tothom té dret. Segons aquestes dades, l’ICAB va atendre 5.293 víctimes que el 2021 van denunciar algun tipus de maltractament per part de la parella o exparella. Això representa un 38,2 % més de casos que l’any 2020, quan se’n van registrar 3.830.

Aquest increment destacat s’explica per diversos factors. Un dels motius principals, segons la diputada responsable del Torn d’Ofici, Carmen Valenzuela, és que cada vegada hi ha més dones que s’atreveixen a denunciar els seus agressors. També cal tenir en compte que el 2020, quan va esclatar la pandèmia, hi va haver confinament domiciliari i, per tant, aquelles dones que vivien amb els seus maltractadors difícilment els podien denunciar, la qual cosa va fer baixar les estadístiques.

Atenció lletrada a les víctimes en totes les comissaries

L’ICAB ha publicat aquestes xifres amb motiu del 8-M, el Dia Internacional de les Dones, i també ha volgut destacar una de les novetats que hi va haver l’any passat i que també contribueix a aquest augment de casos. Es tracta de l’obligació d’oferir atenció d’advocacia gratuïta a les víctimes des del primer moment que van a una comissaria a denunciar un cas de violència masclista.

Si anaven soles a comissaria, després al jutjat mancaven moltes coses per dir. Al tribunal es deia que per què això no ho havia dit abans o per què no havia incidit en certs detalls. La primera assistència amb el lletrat a comissaria considerem que és molt important
Carmen Valenzuela, diputada responsable del Torn d’Ofici de l’ICAB

L’increment de casos registrats per l’ICAB concorda amb l’augment de denúncies que han registrat els Mossos d’Esquadra en els últims mesos o també serveis com el Servei d’Atenció, Recuperació i Acollida (SARA) de Barcelona. A més, la policia també alerta que la xifra de menors detinguts per violència masclista va en augment, una tendència que també ha detectat el Col·legi de l’Advocacia de Barcelona, que alerta de l’increment d’agressions sexuals, assetjaments i maltractaments entre adolescents i el relaciona, sobretot, amb l’ús de les xarxes socials entre els joves.

Els 8 tipus de violència masclista que recull la llei catalana