L’ampliació del MACBA i la construcció del nou centre d’atenció primària al Raval Nord, a la capella de la Misericòrdia de la plaça dels Àngels, comportarà una important remodelació de l’espai. L’Ajuntament de Barcelona vol que deixi de ser una plaça dura i hi ampliarà les zones verdes. Això suposarà, a la pràctica, que els patinadors perdran espai per practicar. La previsió és que la transformació de l’espai estigui enllestida el 2027.

Actualment, els patinadors fan servir el desnivell que es troba a tocar de l’edifici del MACBA i, amb la reforma, es reformularà. En el seu lloc hi haurà una zona d’estada amb bancs i gandules, i també s’hi construirà una terrassa mirador al nou espai del MACBA, que estarà obert a la ciutadania. La proposta definitiva encara no està definida, però els estudis preliminars permeten oferir una idea de com podria ser l’espai.

El consistori, però, assegura que el que es farà amb la reforma és “recuperar espais públics per a la ciutat” i, sobretot, fer-los més “inclusius”. L’alcalde, Jaume Collboni, afirma que no es vol excloure a ningú de la plaça, però defensa que cap espai ni plaça ha d’estar “monopolitzat” per un sol ús.

Segons el consistori, la reforma de tot aquest espai, de 1.105 m², permetrà itineraris nous per travessar la plaça i esponjar l’espai públic de la zona.

Obres als carrers del voltant de la plaça dels Àngels

Les obres s’estendran més enllà de la plaça dels Àngels. També es repensaran la plaça de Terenci Moix i el carrer de Joaquín Costa amb intervencions urbanístiques, actuacions de neteja i de mobilitat i un pla de dinamització comercial. Tot plegat forma part del pla d’actuació del districte, que es durà a terme fins al 2027.

Les obres del nou CAP Raval Nord, al juny

Una de les principals novetats que s’han anunciat aquest dilluns és que les obres del nou CAP Raval Nord, a la capella de la Misericòrdia, començaran al juny. La licitació és pràcticament a tocar i es preveu que el centre sanitari comenci a funcionar el primer trimestre del 2026.

Inici d’obres de l’ampliació del MACBA al novembre

Segons ha detallat l’Ajuntament, aquest mes de març es farà la tramitació urbanística per poder ampliar el MACBA. Per això caldrà aprovar el Pla especial integral i de millora urbana (PEIMU). L’objectiu és que les obres, que costaran 16,26 milions d’euros, es licitin al juny i que comencin al novembre. L’ampliació suposarà arribar fins als 2.110 m² de sales d’exposició i magatzems i als gairebé 350 m² de mirador. La reforma estarà enllestida, si tot va bé, el gener del 2027.

Algunes entitats veïnals han rebut amb sorpresa la presentació del projecte

La Xarxa Veïnal del Raval i les entitats que formen part de la plataforma No a l’Ampliació del MACBA han reaccionat amb sorpresa a la presentació de l’Ajuntament: “Ha estat una sorpresa absoluta”, assegura Carmela Torró, de la Xarxa Veïnal del Raval, “especialment perquè no s’ha convidat a l’acte algunes de les entitats ni les escoles de l’entorn del MACBA”. També els sobta que l’Ajuntament hagi decidit tirar endavant el projecte i fer-lo públic, quan estan pendents de resposta les al·legacions que es van presentar al projecte, a més de la resolució d’un contenciós administratiu interposat per les entitats del Raval.

La plataforma ha convocat una assemblea aquest dilluns al vespre per consensuar un manifest de resposta i decidir els propers moviments.