placa angels ampliacio macba

La Xarxa Veïnal del Raval, que agrupa veïns i diverses entitats del barri, ha portat l’ampliació del MACBA als tribunals. En concret, ha presentat un recurs contenciós administratiu contra la proposta de fer créixer el museu amb una gran porxada a la plaça dels Àngels i, segons l’entitat, el jutge ho ha admès a tràmit. Demanen que s’aturi “immediatament” el procés d’ampliació i que es convoqui un consell de barri per abordar el tema. Si no, han advertit que començaran “accions contundents”. “Som veïnes i veïns del Raval i defensarem el nostre barri”, ha afirmat Elisenda Puchades, membre del col·lectiu de l’Antiga Massana.

Les veïnes del Raval no podem perdre ni un metre quadrat d’espai públic i defensarem el que és de totes als tribunals”
Carmela Turró, Xarxa Veïnal del Raval
Veïns del Raval protesten contra l'ampliació del MACBA

Els veïns denuncien que l’acord preveu “arrabassar a les veïnes i veïns del Raval 908 metres quadrats d’espai públic“, un espai que aquest dimecres han escenificat encintant la plaça. Qualifiquen l’operació d'”espoli inacceptable” i de “despropòsit urbanístic”. Consideren que el pacte per ampliar el museu és un intent de “rescabalar” el MACBA, després que perdés la capella de la Misericòrdia com a opció per créixer, ja que finalment s’hi farà el CAP Raval Nord. En aquest sentit, critiquen que “el preu de la salut de les veïnes del barri no pot ser la pèrdua del poc espai lliure que queda al Raval”.

Així serà l’ampliació del MACBA: una gran porxada a la plaça dels Àngels

Critiquen la pèrdua d’espai públic

Tot plegat, consideren que és especialment greu tenint en compte les característiques del Raval, amb carrers estrets i pocs parcs. Per això, al text que han presentat al jutjat, critiquen la “detracció injustificada i il·legal d’espai lliure en un dels barris més densificats i amb menys espais oberts de tota la ciutat”. L’acció té el suport de 19 entitats del barri.

Veïns del Raval protesten contra l'ampliació del MACBA

Aquesta no és la primera vegada que els col·lectius fan sentir la seva veu en contra del projecte. Al juny, ja van escenificar la pèrdua d’espai públic que suposarà l’edifici nou. Ho van fer dibuixant al terra de la plaça els gairebé 1.000 m2 que ocuparà l’equipament cultural.