Els patinadors han de continuar tenint un espai en el futur disseny de la plaça dels Àngels. Això és el que defensen no només els mateixos patinadors, sinó també els botiguers del Raval. Temen que en el procés de participació que l’Ajuntament engegarà en breu per redefinir els usos de la plaça se’ls faci fora. No conceben aquest espai davant del Macba sense patinadors, ja que els consideren un revulsiu social i econòmic per al barri.

Els patinadors, revulsiu comercial i social

La presència dels patinadors en aquesta plaça és imprescindible per a l‘Eix Comercial del Raval. Al voltant hi ha botigues especialitzades en el tema i la restauració també se’n beneficia. Per al gerent de l’entitat, Jordi Bordas, que hi hagi patinadors a la plaça és bo “per l’efecte dinamitzador en clau comercial que hi ha a la zona al voltant d’ells. Perquè hi ha pocs espais dins el barri on la gent jove pugui fer esport i perquè el fet que hi hagi activitats en places evita mals majors com botellades, robatoris, gent punxant-se al carrer”.

La presència dels patinadors a la plaça dels Àngels és imprescindible per al Raval”
Jordi Bordas, gerent Eix Comercial del Raval

Sense patinadors, el comerç patirà

Els entorns del MACBA apareixen, quan la climatologia ho permet, envoltats de patinadors. Aquesta imatge podria passar a la història si en el nou disseny de la plaça dels Àngels es considera que han d’anar a fer aquest esport a un altre lloc. Per això, comerciants de la zona estan preocupats.

Aquest és el cas de la Serena Calvanelli que, juntament amb el seu marit, en Richi, gestionen el Rufus Skate Shop. “Crec que seria un greu problema per al barri, no només per als que ens dediquem a productes relacionats amb l”skate’. Hi ha molts comerços que viuen també dels patinadors“. Però Serena no només pensa que són un revulsiu per al comerç del barri sinó que també eviten que a la plaça hi passin coses dolentes. “Crec que els veïns atribueixen els problemes que hi ha a la plaça als patinadors, quan en realitat la presència dels patinadors evita molts problemes“.

La presència dels patinadors a la plaça evita molts problemes”
Serena Calvanelli, Rufus Skate Shop

En Julio Arnau, a més de patinador, és el propietari d’FTC, una botiga del Raval especialitzada en material per als patinadors. Ell és del mateix parer que la Serena. “Els patinadors han aportat molt al barri. Hi ha un munt de negocis que vivim d’ells i, a més, esborrar-los d’aquí seria com esborrar una part de la història de la ciutat i una icona“.

Esborrar els patinadors del MACBA és com esborrar una icona de la ciutat”
Julio Arnau, FTC

Plaça amb valor esportiu internacional

En Pol Martin, de Skate Architects, creu que fer qualsevol actuació a la plaça dels Àngels és complicat. “D’una banda hi ha un pàrquing a sota que limita les intervencions i, a més, seria un malbaratament de recursos públics imperdonable ja que el terra és de granit de Sud-àfrica, molt costós”. Explica també que aquest espai “s’ha convertit en tot un referent esportiu a escala internacional“. Aposta perquè la plaça es quedi tal qual està i afegeix que “qui vulgui té a prop, a només 10 metres darrere del MACBA, altres places fins i tot amb seients”.

La plaça dels Àngels s’ha convertit en un referent internacional per als patinadors”
Pol Martin, Skate Architects

Tant patinadors com comerciants estaran atents quan comenci el procés participatiu perquè hi volen dir la seva. Amb aquest procés, que s’engegarà en breu, es volen recollir les aportacions de veïns i entitats del barri per definir els nous usos i disseny d’aquest espai.