atac informatic upf

(ACN/Redacció) Dos catedràtics de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) van cobrar gairebé 300.000 euros a l’any del sector privat sense tenir el permís de compatibilitat del centre, segons ha avança eldiario.es i han confirmat a l’ACN fonts properes. El cas va ser denunciat a l’Oficina Antifrau de Catalunya. Es tracta dels economistes José García Montalvo i Teresa Garcia-Milà i durant un temps van compaginar els seus llocs com a funcionaris a temps complet amb la participació en consells d’administració de grans empreses.

Segons el mateix diari, Montalvo és des del 2014 membre del Consell d’Administració d’Abanca. Per aquest lloc va rebre uns 275.000 euros l’any, segons figura als comptes de la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV). De la seva banda, Garcia-Milà és des del 2019 membre del Consell d’Administració de Repsol, activitat per la qual va rebre 287.000 euros anualment. El 2023 la xifra hauria pujat a 347.000 euros.

La UPF els va denegar la compatibilitat

Quan el cas va arribar a Antifrau, els dos van demanar la compatibilitat, però la universitat va denegar-la per considerar-ho incompatible amb la feina a temps complet. Ara tots dos han passat a un règim de dedicació parcial. Segons la resolució d’Antifrau mencionada pel diari, l’organisme va considerar que les incompatibilitats de tots dos eren “absolutes” i apuntava a “indicis de frau o corrupció” en la compaginació de les tasques sense el permís del centre universitari. L’OAC va tancar més tard el cas en comprovar que els dos afectats havien passat a una dedicació parcial.

Sense queixes d’estudiants ni personal

Segons els dos docents haurien demanat permís a la UPF de manera informal i se’ls va dir llavors que no hi hauria d’haver problema. Segons han explicat fonts properes a l’ACN, aquesta consulta informal es va produir i se’ls hauria informat malament. Fonts de la universitat, apunten que durant aquesta duplicitat tots dos van complir amb les seves obligacions amb la Pompeu i la universitat no va registrar cap queixa ni per part d’estudiants ni de personal. L’actuació d’Antifrau és el que es coneix com a avaluació prèvia de veracitat, a través de la qual va alertar la Pompeu davant les irregularitats trobades.