Més d’una vintena de persones amb discapacitat s’han concentrat aquest dissabte a la platja de la Nova Icària per reclamar la recuperació del bany adaptat al litoral barceloní. El 20 de juny es va posar en funcionalment una de les quatre platges que disposen d’aquest servei, la del Fòrum, i a finals de mes es va recuperar també a la platja de la Nova Icària. Posteriorment, però, es va tornar a tancar la del Fòrum i actualment, només funciona en una de les platges.

Per això, aquest dissabte el col·lectiu de persones amb problemes de mobilitat ha tornat a protestar per reclamar la total recuperació del servei. Demanen, també,  tenir més opcions a l’hora de complir amb les mesures de seguretat establertes arran de la crisi sanitària pel coronavirus, sobretot pel que fa a la distància social. Critiquen el fet que els obliguin a anar acompanyats: “La idea d’aquest servei és donar autonomia per poder-hi anar sols. Si hem de venir a la platja amb un familiar o amic, ja no ens cal el servei”, han comentat.

Una altra de les queixes és el poc poder de decisió que els ofereixen. Afirmen que “si hi ha bandera verda però, des del servei, consideren que hi ha onades” es paralitza l’activitat de bany assistit. “El dèficit que tenim nosaltres és que no podem moure’ns per arribar a l’aigua i ells justament hi són per això. No per decidir si ens banyem o no ens banyem”, diu Carme Rius, de la Comissió de Platges de Persones amb Diversitat Funcional.

El servei de bany assistit amb teràpia aquàtica amb les cadires amfíbies i personal adequat d’atenció funcionava l’any 2019 a quatre platges de Barcelona: a la Barceloneta, la Nova Icària, el Llevant i el Fòrum.

Els banys del Fòrum reobriran el 17 de juliol

L’Ajuntament argumenta que la zona de bany del Fòrum s’ha hagut de tancar durant unes setmanes perquè hi han començat les obres de reparació dels desperfectes que va causar el temporal Gloria. Els operaris hi han d’arreglar una xarxa de protecció ubicada sota la llosa del solàrium i, segons el consistori, la intervenció s’ha de fer per garantir la seguretat dels banyistes.

També apunta que la zona de bany adaptat ha estat oberta des de l’entrada en la represa perquè estava allunyada de la zona malmesa i ara s’ha de tancar a la força. La previsió és que l’espai reobri al públic el 17 de juliol.

Pel que fa a les limitacions en el servei de bany assistit, l’Ajuntament explica que es tracta d’un servei que exigeix molt contacte físic i que la reobertura es fa seguint els criteris que fixen les autoritats sanitàries com la limitació en l’aforament. A més, remarca que, en funció de l’evolució de la pandèmia, es canviaran els criteris i es reobriran la resta de punts de bany assistit. En aquest sentit, s’està treballant per ampliar de sis a 12 el nombre d’usuaris per hora i per habilitar un telèfon per fer reserves. I s’ha ampliat el nombre de cadires i personal al punt de la platja de la Nova Icària, així com l’horari tots els dies de la setmana.