
La verola del mico va irrompre amb força a Espanya i Catalunya l’any 2022. Des de llavors s’han detectat diversos brots i Barcelona no n’ha quedat exempta. Les autoritats sanitàries insten les persones susceptibles de contraure la malaltia vacunar-se i completar la immunització amb dues punxades. El 23 de juliol del 2022, l’OMS va declarar l’expansió de la verola del mico emergència de salut internacional. Al maig del 2023 l’alerta es va aixecar fins que el 14 d’agost d’aquest 2024, dos anys després, l’OMS l’ha tornat a activar.
T’expliquem tot el que se sap sobre la verola del mico: què és, quins símptomes genera en les persones malaltes i com es contagia. També detallem tot el que se sap sobre la presència del “monkeypox” a Catalunya i Espanya.
Què vols saber sobre la verola del mico?
- Què és la verola del mico?
- Per què se li diu verola del mico?
- Com es contagia la verola del mico?
- Símptomes de la verola del mico
- Hi ha vacuna contra la verola del mico?
- Consells per evitar el contagi
- Protocol de la verola del mico: què fer?
- És letal la verola del mico?
- Hi ha casos a Catalunya?
Què és la verola del mico?
La verola del mico és una malaltia zoonòtica viral poc freqüent. Els primers casos en humans es van detectar a la República Democràtica del Congo l’any 1970 i, des d’aleshores, el nombre de malalts s’ha anat incrementant i s’ha estès en altres països de l’Àfrica occidental i central.
Les primeres infeccions de la verola del mico fora de l’Àfrica ja es van detectar fa anys en països com els Estats Units, el Regne Unit, Israel i Singapur. En aquests casos, però, sempre s’ha parlat de casos importats o de contacte amb animals importats.
Per què s’anomena verola del mico?
Per trobar l’origen del terme “verola del mico” cal remuntar-se al 1958, quan la malaltia va ser descoberta en detectar-se dos brots de verola en colònies de micos. Des d’aleshores ha rebut aquest nom, si bé ara per ara els científics creuen que el reservori principal del virus són els rosegadors petits, com les rates o els esquirols.
Com es contagia la verola del mico?
Per ara, no es considera “particularment contagiosa” entre persones i, en general, la transmissió de la verola del mico entre humans és “limitada”, d’acord amb els investigadors. Per això, es considerava que la majoria dels primers casos detectats fins ara a Europa no eren originats per contactes entre persones dins del territori europeu. Més tard, però, va començar la transmissió comunitària. L’Organització Mundial de la Salut (OMS) es pronuncia en aquesta línia: “En els casos inicials, la infecció es produeix per contacte directe amb la sang, els líquids corporals o les lesions de la pell o mucoses d’animals infectats“.
Ara bé, amb la transmissió secundària o de persona a persona es pot produir “per contacte estret amb secrecions infectades de les vies respiratòries o lesions cutànies d’una persona infectada, o amb objectes contaminats recentment amb els fluids del pacient o materials de la lesió”. Ara un estudi de l’ISGlobal ha conclòs que l’ADN viral es detecta amb freqüència en saliva i semen, la qual cosa reforça el possible paper de la transmissió per via sexual.
Símptomes de la verola del mico
Quin són els símptomes principals de la verola del mico? Habitualment produeix una malaltia autolimitada i la majoria de les persones es recuperen setmanes després de contagiar-se, si bé en alguns casos poden adquirir una malaltia greu. D’acord amb l’Organització Mundial de la Salut, els símptomes principals de la malaltia són:
- febre
- mal de cap intens
- inflamació dels ganglis limfàtics
- dolor lumbar
- dolor muscular
- astènia intensa (manca d’energia)
- erupció cutània a la cara, mans i peus
Un nou estudi sobre la verola del mico, publicat a la revista científica ‘The Lancet’, revela que el 40 % dels infectats per verola del mico han necessitat tractament mèdic per complicacions que no s’havien reportat fins ara. Es tracta de lesions com la proctitis —inflamació del recobriment del recte—, úlceres a la zona de les amígdales o edemes de penis, que són inflamacions causades per l’acumulació anormal de líquids.
Hi ha vacuna contra la verola del mico?
Catalunya va començar a administrar la vacuna contra la verola del mico el 2022. Segons va explicar la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, aquests vaccins es van començar a punxar a una part dels contactes estrets de persones contagiades (casos de postexposició), i també de forma preventiva a determinades persones de col·lectius de risc. En tots dos grups la vacuna es va començar a posar a menors de 45 anys, que no havien estat vacunades abans de la verola i que no tenien símptomes que fossin compatibles
En els casos dels contactes estrets, només van rebre la vacuna els infants, les persones embarassades i les persones immunodeprimides. En aquests casos, el sistema de vigilància epidemiològica els avisava perquè es s’anessin a vacunar en els quatre dies posteriors a haver estat exposats al virus.
Pel que fa als casos de preexposició, el vaccí es punxa principalment a homes del col·lectiu LGTBI que tenen pràctiques sexuals d’alt risc, perquè s’ha detectat que és una via freqüent de contagi, que estiguin inclosos en els programes de PrEP al VIH (profilaxi preexposició) o que ja tinguin el VIH. En aquests casos de preexpsoció al virus són els centres autoritzats els que contactaran amb les persones i els donaran cita per vacunar-se.
Consells per evitar el contagi
L’OMS, el Ministeri de Sanitat i les autoritats sanitàries d’altres països han emès alguns consells per evitar el contagi del virus de la verola del mico. Algunes d’aquestes recomanacionss ón:
- Evitar el contacte físic i estret amb persones infectades pel virus de la verola del mico.
- Evitar el contacte amb animals rosegadors i primats.
- Estar “alerta”, sobretot els joves, els més vulnerables davant la malaltia
Protocol de la verola del mico: què fer?
El Ministeri de Sanitat ha publicat un protocol de la verola del mico que està en actualització constant i que especifica què ha de fer una persona contagiada. També especifica qui serà considerat contacte estret i quines són les actuacions recomanades per a aquestes persones. Ara per ara, Sanitat planteja una quarantena de 21 dies per als casos confirmats i evitar tenir contacte directe amb els convivents de la llar.
Per als contactes estrets, en canvi, la quarantena no és obligatòria, si bé se’ls demana reduir el màxim possible la interacció social, prendre’s la temperatura un cop al dia durant tres setmanes i avisar urgentment tan bon punt presentin el primer símptoma.
És letal la verola del mico?
D’acord amb l’OMS, els casos de verola del mico detectats fins ara fora del continent africà són de la variant “menys greu”, la qual té una letalitat de l’1 %. Cal tenir en compte que hi ha una altra variant que té una letalitat de fins al 10 % i que, aquests dies, encara no s’ha detectat a Europa.
