verola del mico qué és símptomes

El Ministeri de Sanitat ha enviat una alerta sanitària a Espanya després dels primers casos de la verola del mico o “monkeypox”. En la mateixa línia, l’Organització Mundial de la Salut (OMS) ha alertat del “gran risc d’expansió” de la malaltia a Europa, si bé descarta considerar-la una emergència internacional. Fins ara, se n’han detectat centenars de casos a l’estat i hi ha 380 casos confirmats a Catalunya i 130 més sospitosos. La verola del mico és una malaltia molt poc freqüent provinent d’un virus endèmic de zones concretes de l’Àfrica.

T’expliquem tot el que se sap sobre la verola del mico: què és, quins símptomes genera en les persones malalties i com es contagia. També detallem tot el que se sap sobre la presència del “monkeypox” a Catalunya i Espanya, sobre la qual Sanitat no creu que hi hagi un nombre elevat de contagis.

Què vols saber sobre la verola del mico?

Què és la verola del mico?

La verola del mico és una malaltia zoonòtica viral poc freqüent. Els primers casos en humans es van detectar a la República Democràtica del Congo l’any 1970 i, des d’aleshores, el nombre de malalts s’ha anat incrementant i s’ha estès en altres països de l’Àfrica occidental i central.

Les primeres infeccions de la verola del mico fora de l’Àfrica ja es van detectar fa anys en països com els Estats Units, el Regne Unit, Israel i Singapur. En aquests casos, però, sempre s’ha parlat de casos importats o de contacte amb animals importats.

Per què se li diu verola del mico?

Per trobar l’origen del terme “verola del mico” cal remuntar-se al 1958, quan la malaltia va ser descoberta en detectar-se dos brots de verola en colònies de micos. Des d’aleshores se li ha posat aquest nom, si bé ara per ara els científics creuen que el reservori principal del virus són els rosegadors petits, com les rates o els esquirols.

Com es contagia la verola del mico?

Per ara, no es considera “particularment contagiosa” entre persones i, en general, la transmissió de la verola del mico entre humans és “limitada”, d’acord amb els investigadors. Per això, es considerava que la majoria dels primers casos detectats fins ara a Europa no eren originats per contactes entre persones dins del territori europeu. Més tard, però, va començar la transmissió comunitària. L’Organització Mundial de la Salut (OMS) es pronuncia en aquesta línia: “En els casos inicials, la infecció es produeix per contacte directe amb la sang, els líquids corporals o les lesions de la pell o mucoses d’animals infectats“.

Ara bé, amb la transmissió secundària o de persona a persona es pot produir “per contacte estret amb secrecions infectades de les vies respiratòries o lesions cutànies duna persona infectada, o amb objectes contaminats recentment amb els fluids del pacient o materials de la lesió”.

Símptomes de la verola del mico

Quin són els símptomes principals de la verola del mico? Habitualment produeix una malaltia autolimitada i la majoria de les persones es recuperen setmanes després de contagiar-se, si bé en alguns casos poden adquirir una malaltia greu. D’acord amb l’Organització Mundial de la Salut, els símptomes principals de la malaltia són:

  • febre
  • mal de cap intens
  • inflamació dels ganglis limfàtics
  • dolor lumbar
  • dolor muscular
  • astènia intensa (manca d’energia)
  • erupció cutània a la cara, mans i peus

Hi ha vacuna contra la verola del mico?

De moment, no hi ha vacuna ni tractament específic disponible per fer front a la verola del mico, si bé la vacuna contra la verola prèvia als anys 80 dona una certa protecció contra la també anomenada verola dels simis. Segons ha anunciat la ministra de Sanitat, Carolina Darias, Espanya rebrà les 5.000 primeres dosis de la vacuna a finals de juny.

Ara per ara, als pacients se’ls fa un tractament de suport per reduir el màxim la simptomatologia. La Unió Europea ha fet una compra de vacunes i de tractaments antivirals en la qual Espanya participa.

Consells per evitar el contagi

L’OMS, el Ministeri de Sanitat i les autoritats sanitàries d’altres països han emès alguns consells per evitar el contagi del virus de la verola del mico. Algunes d’aquestes recomanacionss ón:

  • Evitar el contacte físic i estret amb persones infectades pel virus de la verola del mico.
  • Evitar el contacte amb animals rosegadors i primats.
  • Estar “alerta”, sobretot els joves, els més vulnerables davant la malaltia

Protocol de la verola del mico: què fer?

El Ministeri de Sanitat ha publicat un protocol de la verola del mico que està en actualització constant i que especifica què ha de fer una persona contagiada. També especifica qui serà considerat contacte estret i quines són les actuacions recomanades per a aquestes persones. Ara per ara, Sanitat planteja una quarantena de 21 dies per als casos confirmats i evitar tenir contacte directe amb els convivents de la llar.

Per als contactes estrets, en canvi, la quarantena no és obligatòria, si bé se’ls demana reduir el màxim possible la interacció social, prendre’s la temperatura un cop al dia durant tres setmanes i avisar urgentment tan bon punt presentin el primer símptoma.

És letal la verola del mico?

D’acord amb l’OMS, els casos de verola del mico detectats fins ara fora del continent africà són de la variant “menys greu”, la qual té una letalitat de l’1 %. Cal tenir en compte que hi ha una altra variant que té una letalitat de fins al 10 % i que, aquests dies, encara no s’ha detectat a Europa.

Hi ha casos de verola del mico a Catalunya?

Ara per ara, el Departament de Salut ha confirmat 380 casos de la verola del mico a Catalunya i desenes de casos més en estudi. Les autoritats sanitàries no descarten que se’n detectin més els pròxims dies.