verola del mico qué és símptomes

A Espanya els casos de verola del mico o “monkeypox” augmenten dia a dia i el país encapçala la llista de països europeus amb més contagis. El Ministeri de Sanitat ja ha comunicat dues morts per verola del mico i a Catalunya ja se n’han confirmat 2.138 casos. Aquest augment de la transmissió de la malaltia ha fet que l’Organització Mundial de la Salut (OMS) hagi declarat la verola del mico emergencia sanitaria internacional.

T’expliquem tot el que se sap sobre la verola del mico: què és, quins símptomes genera en les persones malaltes i com es contagia. També detallem tot el que se sap sobre la presència del “monkeypox” a Catalunya i Espanya.


Què vols saber sobre la verola del mico?


Què és la verola del mico?

La verola del mico és una malaltia zoonòtica viral poc freqüent. Els primers casos en humans es van detectar a la República Democràtica del Congo l’any 1970 i, des d’aleshores, el nombre de malalts s’ha anat incrementant i s’ha estès en altres països de l’Àfrica occidental i central.

Les primeres infeccions de la verola del mico fora de l’Àfrica ja es van detectar fa anys en països com els Estats Units, el Regne Unit, Israel i Singapur. En aquests casos, però, sempre s’ha parlat de casos importats o de contacte amb animals importats.

Per què s’anomena verola del mico?

Per trobar l’origen del terme “verola del mico” cal remuntar-se al 1958, quan la malaltia va ser descoberta en detectar-se dos brots de verola en colònies de micos. Des d’aleshores ha rebut aquest nom, si bé ara per ara els científics creuen que el reservori principal del virus són els rosegadors petits, com les rates o els esquirols.

Com es contagia la verola del mico?

Per ara, no es considera “particularment contagiosa” entre persones i, en general, la transmissió de la verola del mico entre humans és “limitada”, d’acord amb els investigadors. Per això, es considerava que la majoria dels primers casos detectats fins ara a Europa no eren originats per contactes entre persones dins del territori europeu. Més tard, però, va començar la transmissió comunitària. L’Organització Mundial de la Salut (OMS) es pronuncia en aquesta línia: “En els casos inicials, la infecció es produeix per contacte directe amb la sang, els líquids corporals o les lesions de la pell o mucoses d’animals infectats“.

Ara bé, amb la transmissió secundària o de persona a persona es pot produir “per contacte estret amb secrecions infectades de les vies respiratòries o lesions cutànies d’una persona infectada, o amb objectes contaminats recentment amb els fluids del pacient o materials de la lesió”. Ara un estudi de l’ISGlobal ha conclòs que l’ADN viral es detecta amb freqüència en saliva i semen, la qual cosa reforça el possible paper de la transmissió per via sexual.

Símptomes de la verola del mico

Quin són els símptomes principals de la verola del mico? Habitualment produeix una malaltia autolimitada i la majoria de les persones es recuperen setmanes després de contagiar-se, si bé en alguns casos poden adquirir una malaltia greu. D’acord amb l’Organització Mundial de la Salut, els símptomes principals de la malaltia són:

  • febre
  • mal de cap intens
  • inflamació dels ganglis limfàtics
  • dolor lumbar
  • dolor muscular
  • astènia intensa (manca d’energia)
  • erupció cutània a la cara, mans i peus

Un nou estudi sobre la verola del mico, publicat a la revista científica ‘The Lancet’, revela que el 40 % dels infectats per verola del mico han necessitat tractament mèdic per complicacions que no s’havien reportat fins ara. Es tracta de lesions com la proctitis —inflamació del recobriment del recte—, úlceres a la zona de les amígdales o edemes de penis, que són inflamacions causades per l’acumulació anormal de líquids.

Hi ha vacuna contra la verola del mico?

Catalunya ja ha començat a administrar la vacuna contra la verola del mico. Segons ha explicat la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, aquests vaccins es punxaran a una part dels contactes estrets de persones contagiades (casos de postexposició), i també de forma preventiva a determinades persones de col·lectius de risc. En tots dos grups. la vacuna es posarà a menors de 45 anys, que no hagin estat vacunades abans de la verola i que no tinguin símptomes que siguin compatibles

En els casos dels contactes estrets, només rebran la vacuna els infants, les persones embarassades i les persones immunodeprimides. El sistema de vigilància epidemiològica els avisarà perquè es vagin a vacunar en els quatre dies posteriors a haver estat exposats al virus.

Pel que fa als casos de preexposició, el vaccí es punxarà principalment a homes del col·lectiu LGTBI que tenen pràctiques sexuals d’alt risc, perquè s’ha detectat que és una via freqüent de contagi, que estiguin inclosos en els programes de PrEP al VIH (profilaxi preexposició) o que ja tinguin el VIH. En aquests casos de preexpsoció al virus seran els centres autoritzats els que contactaran amb les persones i els donaran cita per vacunar-se.

Consells per evitar el contagi

L’OMS, el Ministeri de Sanitat i les autoritats sanitàries d’altres països han emès alguns consells per evitar el contagi del virus de la verola del mico. Algunes d’aquestes recomanacionss ón:

  • Evitar el contacte físic i estret amb persones infectades pel virus de la verola del mico.
  • Evitar el contacte amb animals rosegadors i primats.
  • Estar “alerta”, sobretot els joves, els més vulnerables davant la malaltia

Protocol de la verola del mico: què fer?

El Ministeri de Sanitat ha publicat un protocol de la verola del mico que està en actualització constant i que especifica què ha de fer una persona contagiada. També especifica qui serà considerat contacte estret i quines són les actuacions recomanades per a aquestes persones. Ara per ara, Sanitat planteja una quarantena de 21 dies per als casos confirmats i evitar tenir contacte directe amb els convivents de la llar.

Per als contactes estrets, en canvi, la quarantena no és obligatòria, si bé se’ls demana reduir el màxim possible la interacció social, prendre’s la temperatura un cop al dia durant tres setmanes i avisar urgentment tan bon punt presentin el primer símptoma.

És letal la verola del mico?

D’acord amb l’OMS, els casos de verola del mico detectats fins ara fora del continent africà són de la variant “menys greu”, la qual té una letalitat de l’1 %. Cal tenir en compte que hi ha una altra variant que té una letalitat de fins al 10 % i que, aquests dies, encara no s’ha detectat a Europa.

Hi ha casos de verola del mico a Catalunya?

Ara per ara, el Departament de Salut ha confirmat 2.138 casos de la verola del mico a Catalunya i centenars de casos més en estudi. Les autoritats sanitàries no descarten que se’n detectin més els pròxims dies.