verola del mico catalunya

El Ministeri de Sanitat i les comunitats autònomes han activat aquest dimecres l’alerta sanitària per la verola del mico o “monkeypox”. L’alerta s’ha activat arran de la detecció de 23 probables casos d’aquesta malaltia a Madrid i que encara estan pendents de confirmar.

La verola del mico és una malaltia molt poc freqüent provocada per un virus endèmic de l’Àfrica central i occidental.

Bona evolució de tots els casos sospitosos

El Centre Nacional de Microbiologia està analitzant les proves genètiques d’aquests 23 possibles casos. Segons informa Sanitat, tots evolucionen bé, tot i que apunten que la malaltia pot comportar l’ingrés hospitalari. Sanitat també ha comunicat la situació a la Ponència d’Alertes.

El director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, creu que no és probable que la verola del mico es transmeti de forma important a Espanya, tot i que ha dit que cal anar amb compte perquè tampoc no es pot descartar. “Estem treballant amb totes les hipòtesis possible i quan tinguem informació una mica més sòlida ja s’explicarà i es donaran les dades necessàries”, ha apuntat.

Els primers casos apareixen al Regne Unit

La verola del mico és una malaltia que es transmetia dels micos als humans i, en general, entre els humans té una transmissió molt baixa. Fins fa pocs anys els brots no arribaven a més d’una segona generació de transmissió, però en aquests últims s’han detectat fins a tres i quatre generacions.

Els primers casos a Europa es van notificar al Regne Unit diumenge passat. Eren quatre casos sense cap antecedent de viatge a zones de risc. Dos dies després, Portugal va confirmar tres casos a Lisboa i 15 més en investigació.

Els primers casos de verola del mico es van identificar a la República Democràtica del Congo l’any 1970. És una malaltia zoonòtica viral poc freqüent, tot i que el nombre de casos ha augmentat durant la última dècada als països de l’Àfrica occidental i central. No es considera una malaltia particularment contagiosa entre persones, al contrari, en general la seva transmissió és limitada.

Quins són els símptomes de la verola del mico?

La simptomatologia acostuma a incloure febre, mal de cap, dolors musculars, linfadenopaties i cansament. Dies després que aparegui la febre, es desenvolupa un exantema, una erupció cutània que apareix en algunes malalties infeccioses com el xarampió o la rubèola. En la majoria de casos les persones es recuperen després d’algunes setmanes, tot i que alguns casos poden desembocar en una malaltia greu.

De moment, aquesta malaltia no té vacuna ni cap tractament específic disponible.